Άνοιγμα εστίασης: 350 εκατ. ευρώ στον κλάδο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την έκτακτη επιχορήγηση ύψους 350 εκ ευρώ προς τον κλάδο της εστίασης θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πριν από λίγο στο kedenews.gr ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς.

Του Κώστα Παππά

Περιγράφοντας τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν οι άνθρωποι της εστίασης ο κ. Καββαθάς τόνισε: «Η εστίαση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη συγκυρία. Έχουμε σχεδόν ένα χρόνο με λειτουργία κανονική περίπου 3 μήνες. Αν βάλουμε και τα άλλα δυο lockdown καταλαβαίνετε ότι έχουν φέρει σε πολύ δυσμενή κατάσταση τον κλάδο. Πάνω από το 40% των επιχειρήσεων έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, άρα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αδυναμίας επανεκκίνησης . Έχουμε ζητήσει από την Κυβέρνηση να υπάρξει ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για την εστίαση στοχευμένα που θα δίνει κεφάλαιο κίνησης και σήμερα αυτό ανακοινώνεται από τον Πρωθυπουργό, 350 εκατ. στον κλάδο της εστίασης».

«Αν δεν λάβουμε την κρατική ενίσχυση το 43% των επιχειρήσεων εστίασης θα βάλει λουκέτο»

Αποκαλυπτικός ήταν ο κ. Καββαθάς και για τους αριθμούς των επιχειρήσεων στον κλάδο της εστίασης που δεν θα μπορέσουν να επανεκκινήσουν ξανά τις δραστηριότητές τους αν δεν λάβουν κρατική βοήθεια: «Χρειάζεται να δούμε τα θέματα των εργαζομένων στον κλάδο, που είναι ένας κλάδος εντάσεως εργασίας, έχει 350.000 εργαζόμενους. Η επανεκκίνηση δεν είναι εύκολη υπόθεση, και λόγω περιοριστικών μέτρων και λόγω ψυχολογίας των πελατών μας. Πριν από αυτό το εργαλείο που θα ανακοινώσει σήμερα ο Πρωθυπουργός η εκτίμηση ήταν ότι το 43% των επιχειρήσεων βλέπει μπροστά του το φάσμα του λουκέτου. Εάν όμως ισχύσει αυτό που μέσες άκρες ξέρω δίνει μια ανάσα στον κλάδο».

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε επίσης και στα γενικότερα οικονομικά στοιχεία σε σχέση με την απώλεια εσόδων του κράτους από την ανάσχεση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. «Οι απώλειες στο ελληνικό δημόσιο είναι 41 δις ευρώ ως κύκλος της αγοράς γενικότερα, όχι μόνο στην εστίαση. Μόνο από το ΦΠΑ είναι τεράστια τα νούμερα και υπάρχει και ο φόρος εισοδήματος. Ταυτόχρονα έχει δημιουργηθεί ένα ιδιωτικό χρέος περίπου 30 δις σε όλους τους κλάδους. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας. Πρέπει επίσης να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στοχευμένα σε κλάδους που έχουν πραγματικό πρόβλημα. Να δούμε το θέμα του κουρέματος του ιδιωτικού χρέους. Ακόμα και οι επαγγελματικές μισθώσεις είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Λήγουν συμβόλαια, η προστασία της επαγγελματικής στέγης δεν υπάρχει, που σημαίνει ότι ήδη έχουν εκδιωχθεί από πλευράς εκμισθωτών πολλοί άνθρωποι».

Μετά τις 20 Απριλίου η επανεκκίνηση της εστίασης

Ο κ. Καββαθάς εκτίμησε ότι η επανεκκίνηση της εστίασης θα γίνει μετά τις 20 Απριλίου αν όλα πάνε καλά με το λιανεμπόριο.

Αναφέρθηκε ακόμα και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη φορέων του κλάδου της εστίασης με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας τα εξής: «Ήταν μια τηλεδιάσκεψη περιφερειακών σωματείων με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ . Είναι σαφές , γιατί έχω κάνει πολλές τηλεδιασκέψεις και με τον κ. Τσίπρα ότι στηρίζει τα αιτήματα του κλάδου , αλλά και επιμέρους προβλήματα με τους Δήμους. Δεν διαφοροποιούνται οι πρωτοβάθμιες ενώσεις από την Ομοσπονδία».

Περισσότερα σε Ειδήσεις