Δράσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ για τους ΟΤΑ και το Δημόσιο περιλαμβάνει το «Σχέδιο Ελλάδα 2.0»

Δράσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός για τους ΟΤΑ και το Δημόσιο

Της Μαρίας Θαλασσινού

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης με τον γενικό τίτλο «Σχέδιο Ελλάδα 2.0», που θα κατατεθεί στην Κομισιόν για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης συνολικού ύψους 57 δισ. ευρώ, που κατά 20% αφορά την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω και με το μοντέλο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αφορά και παρεμβάσεις στην Αυτοδιοίκηση για βελτίωση των υποδομών τους. Σημειωτέον ότι το μείγμα των παρεμβάσεων αφορά τόσο επενδύσεις, όσο και μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση των ΟΤΑ και του Δημοσίου Τομέα με προϋπολογιζόμενο κόστος τα 3,5 δισ. ευρώ!

Για το ζήτημα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου σημείωσε ότι «μέσα στον ερχόμενο μήνα», το αυτοδιοικητικό όργανο «θα διοργανώσει ειδική ενημερωτική εκδήλωση, με τη συμμετοχή όλων των Δημάρχων της χώρας και των αρμόδιων εκπροσώπων της Κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρξει μια αναλυτική ενημέρωση πάνω στο περιεχόμενο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα καθορίσει το μέλλον της χώρας μας». Ο Δημ. Παπαστεργίου υπογράμμισε, πάντως, ότι πρόκειται για «ένα σχέδιο που θέτει ως στόχο την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας και την ενίσχυση της απασχόλησης που θα στηρίζεται πάνω σε ισχυρές βάσεις».

Σκιαγραφώντας τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο «Σχέδιο Ελλάδα 2.0» και αφορούν στην Αυτοδιοίκηση, ο Δημ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε «στον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων και την ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών, τη χωροταξική μεταρρύθμιση και την αλλαγή φυσιογνωμίας των πόλεων μας, την ενίσχυση του τοπικού κοινωνικού κράτους, την αντιμετώπιση των μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων, την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων, την κατασκευή σημαντικών έργων και υποδομών που θα φέρουν ακόμη πιο κοντά τις περιφέρειες της χώρας μας, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των τοπικών οικονομιών».

Να σημειωθεί ότι η ελληνική πρόταση για τα έργα και οι παρεμβάσεις για τους ΟΤΑ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης αγγίζει τα 3,31 δισ. ευρώ 250 εκατ. ευρώ αφορούν μεταρρυθμίσεις.

Σε επίπεδο, λοιπόν, επενδύσεων η ελληνική πρόταση προς το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει:

  • Την επένδυση ύψους 195 εκατ. ευρώ για την προώθηση ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών και αναβάθμιση του συστήματος μεταφοράς διασύνδεση Κυκλάδων–Φάση Δ, και εναέρια γραμμή Κόρινθος–ΚΥΤ Κουμουνδούρου 400 KV και συνοδευτικά έργα. Πρόκειται για έργα που θωρακίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας ενώ παράλληλα αξιοποιούν τις μεγάλες δυνατότητες παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην θαλάσσια επικράτεια μας και στην Πελοπόννησο. Επίσης, διευκολύνουν επίσης τη μείωση του κόστους ενέργειας οδηγώντας σε νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας στους ενεργειοβόρους κλάδους της οικονομίας.
  • Την επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ για την υπογειοποίηση και αναβάθμιση δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε αστικές περιοχές για την θωράκισή τους έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων. Προβλέπεται η υπογειοποίηση και αναδιάταξη του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος σε οικισμούς με ιδιαίτερη πολιτιστική ή τουριστική αξία και σε κέντρα πόλεων με προτεραιότητα στις περιοχές όπου το δίκτυο είναι ευάλωτο σε καιρικά φαινόμενα (π.χ. βαριές χιονοπτώσεις). Ο στόχος είναι να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα του δικτύου, η ποιότητα ζωής και η τουριστική ανάπτυξη.
  • Την επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε δασικές περιοχές για την αποτροπή πυρκαγιών. Προβλέπεται αντικατάσταση γυμνών καλωδίων εναερίων δικτύων Μεγάλης Τάσης, υπογειοποίηση ή μετατόπιση του δικτύου σε δασικές περιοχές, τοποθέτηση μονωτικών καλυμμάτων σε στοιχεία του δικτύου. Στόχος να βελτιωθεί η αξιοπιστία του δικτύου (δείκτες ποιότητας ενέργειας SAIDI, SAIFI) και να προστατευθούν καλύτερα τα δάση μας.
  • Την επένδυση ύψους 475 εκατ. ευρώ για στρατηγικές αστικές αναπλάσεις. Πρόκειται για στρατηγικές αστικές αναπλάσεις που πυροδοτούν την αστική ανάπτυξη και βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και το αστικό περιβάλλον (π.χ. στον Ελαιώνα, στη Δυτική Αθήνα, στο νότιο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες πόλεις, μικρές και μεγάλες). Οι αναπλάσεις αυτές θα βελτιώσουν την ζωή των κατοίκων και θα αποτελέσουν πόλους έλξης επισκεπτών, επενδύσεων και νέων θέσεων εργασίας.
  • Η επένδυση «Εξοικονομώ στο Δημόσιο» ύψους 200 εκατ. ευρώ αφορά την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και κτιρίων του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης και ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, με την σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα. Το «Εξοικονομώ στο δημόσιο» πέρα από τις επενδύσεις, τη μόχλευση οικονομικής δραστηριότητας και την επακόλουθη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που επιβαρύνει σήμερα τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Η επένδυση για την ανακαίνιση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών ύψους 43 εκατ. ευρώ ώστε η μεγαλύτερη αθλητική εγκατάσταση της χώρας να γίνει πόλος έλξης δραστηριοτήτων και ψυχαγωγίας των κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αθήνας.
  • Η Επένδυση για ηλεκτροκίνηση συγκοινωνιών (φορτιστές παντού, ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία, ηλεκτρικά ταξί) ύψους 220 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ευρώπη και την χώρα μας για λόγους περιβάλλοντος, ανταγωνιστικότητας, μείωσης της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα και του υψηλού κόστους συντήρησης των αστικών λεωφορείων, προβλέπεται επιδότηση για τη δημιουργία σταθμών φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα (αεροδρόμια, εθνικές οδοί, σταθμοί εξυπηρέτησης οχημάτων, πρατήρια καυσίμων κ.λπ.). Επίσης, προωθείται η αντικατάσταση μέρους του στόλου των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη με ηλεκτρικά λεωφορεία και επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων ταξί με ηλεκτρικά.
  • Η επένδυση για αναβάθμιση ύδρευσης αναπτυσσομένων περιοχών ύψους 290 εκατ. ευρώ. Αφορά την ενίσχυση των δικτύων ύδρευσης περιοχών της Δυτικής Ελλάδας (Πρέβεζα, Άρτα) και νησιών (Λέσβος, Λευκάδα, Κέρκυρα) με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των περιοχών στην κλιματική αλλαγή, αλλά και την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
  • Η επένδυση για το εθνικό σχέδιο αναδάσωσης ύψους 224 εκατ. ευρώ για την αναδάσωση 16.500 εκταρίων (165.000 στρέμματα) σε όλη την Ελλάδα με έμφαση σε περιαστικές περιοχές. Το έργο στοχεύει στην αποκατάσταση καμένων περιοχών αλλά και την ποιοτική διαφοροποίηση των νέων αναδασωμένων εκτάσεων με νέες ποικιλίες ανθεκτικότερες στις θερινές πυρκαγιές. Στο ίδιο σχέδιο εντάσσονται ως ειδικότερα έργα η ολοκληρωμένη παρέμβαση στην περιοχή της Πάρνηθας και αντίστοιχη στην Θεσσαλονίκη. Στόχος η αναβάθμιση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
  • Η επένδυση για την «επεξεργασία και καθαρισμό αστικών λυμάτων περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικισμών και εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων σε επιλεγμένες πόλεις» ύψους 230 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αφορά την δημιουργία υποδομών επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων σε τουριστικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές (παραλιακά μέτωπα Κορινθίας, δυτικό παραλιακό μέτωπο Βόλου, περιοχή Μόρνου, οικισμοί σε Ιωάννινα, Πέλλα, Κερατέα, οικισμοί σε νησιά όπως Κρήτη, Κέρκυρα, Σκύρος, Σκόπελος κα). Επίσης, προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων επεξεργασίας αστικών λυμάτων και επανάχρηση του επεξεργασμένου ύδατος, σε σημαντικές πόλεις της χώρας (π.χ. Αλιβέρι, Σέρρες, Σιθωνία, Λαμία, Τρίκαλα, Λάρισα, Νάουσα της Πάρου) και στην Μοναστική Κοινότητα Αγίου Όρους. Παράλληλα, προβλέπονται και υποδομές διαχείρισης ιλύος σε μεγάλες πόλεις (π.χ. Σέρρες, Ιωάννινα, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη). Στόχος η προστασία του περιβάλλοντος, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και η βιώσιμη αστική και τουριστική ανάπτυξη.
  • Η επένδυση για έργα παροχής και εξοικονόμησης ποσίμου νερού ύψους 200 εκατ. ευρώ. Αφορά την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών υδροδότησης και διαχείρισης πόσιμου νερού ώστε να βελτιωθεί η ποιότητά του και να γίνει η καλύτερη εξοικονόμηση των διαθέσιμων αποθεμάτων. Περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις αφαλάτωσης με συνεργασία δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), όπως και η εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων τηλεμετρίας – τηλεχειρισμού και τοποθέτηση έξυπνων υδρομέτρων με σκοπό την ορθολογική διαχείριση του πόσιμου ύδατος και την ανίχνευση των διαρροών, ώστε να αποφευχθεί η μη πληρωμή–ατιμολόγητο νερό-σε επίπεδο δικτύου και σε επίπεδο τελικού καταναλωτή. Τέλος, πρόγραμμα «εξοικονόμησης ύδατος» για την καλύτερη διαχείριση του πόσιμου νερού.
  • Η επένδυση σε αντιπλημμυρικά έργα ύψους 110 εκατ. ευρώ. Αφορά επενδύσεις πολλαπλών χρήσεων με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων πλημμύρας και την παροχή νερού για αρδευτικούς σκοπούς σε περιοχές με μεγάλη ξηρασία κατά τη θερινή περίοδο και την ενίσχυση της αποτελεσματικής διαχείρισης υδάτων σε επιλεγμένες περιοχές στην Ελλάδα (Κρήτη, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κεντρική Μακεδονία).
  • Η επένδυση για ενίσχυση αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας (οχήματα, εξοπλισμός κ.λπ.) ύψους 115 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για προμήθεια πυροσβεστικών και άλλων οχημάτων και εξοπλισμού για τοπικές αρχές (Περιφέρειες & Δήμοι) και την Πολιτική Προστασία. Ανάπτυξη έργων πρόληψη, όπως και προμήθεια μεταφερόμενων γεφυρών τύπου Bailey για την αντιμετώπιση πλημμυρών.
  • Η επένδυση για τα την τοποθέτηση υποθαλάσσιων καλωδίων στα ελληνικά νησιά ύψους 89 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα ελληνικά νησιά και με την Κύπρο μέσω σύγχρονων υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών.
  • Η επένδυση για ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους ύψους 565 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ψηφιοποίηση καίριων αρχείων σε διαφόρους τομείς (δικαιοσύνη, πολεοδομίες, κτηματολόγιο, μετανάστευση, ΕΦΚΑ κα) και ενσωμάτωση τους σε αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα. Η εμβληματική και μεγάλη αυτή επένδυση θα οδηγήσει σε δραστική βελτίωση της ταχύτητας εξυπηρέτησης του πολίτη από τις κρατικές υπηρεσίες ενώ ταυτόχρονα θα απελευθερώσει δημόσιους πόρους λόγω της μείωσης του κόστους πρόσβασης του δημοσίου στα αρχεία του. Καλύτερο, ταχύτερο και πιο παραγωγικό κράτος είναι ο στόχος της επένδυσης αυτής.
  • Η επένδυση για «δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης σχέσεων (CRM) με πολίτες και επιχειρήσεις και ανάπτυξη κεντρικού κόμβου αδειόδοτησης» ύψους 80 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σχεδιασμό, ανάπτυξη και εφαρμογή πληροφοριακού συστήματος για τη διαχείριση κάθε είδους συναλλαγής ή αλληλεπίδρασης της Δημόσιας Διοίκησης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Το έργο θα οδηγήσει σε εξατομίκευση της προσέγγισης με τον πολίτη και θα προωθήσει υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών από ένα μόνο ψηφιακό σημείο, όπως για παράδειγμα την αναζήτηση της έκδοσης οποιασδήποτε άδειας (πχ. οικοδομής, άδειες λειτουργίας, περιβαλλοντικές άδειες κλπ).
  • Η επένδυση «ψηφιακός μετασχηματισμός των ΚΕΠ» ύψους 19 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εκσυγχρονισμό και ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τους πολίτες και από απόσταση (με τηλεδιάσκεψη) και ανάπτυξη νέων εφαρμογών (συστήματα αξιολόγησης, υπηρεσίες κινητών, αυτόματες μηχανές εισιτηρίων κ.α.).
  • Η επένδυση για το νέο σύστημα δημοσίων συμβάσεων ύψους 17 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον επανασχεδιασμό και εφαρμογή νέου Πληροφοριακού Συστήματος Δημοσίων Συμβάσεων ώστε να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική υλοποίηση τους και να ενσωματωθούν σε αυτό νέες εξελιγμένες υπηρεσίες διαλειτουργικότητας. Στόχος η μεγαλύτερη διαφάνεια και ταχύτητα υλοποίησης δημοσίων έργων και προμηθειών και η εξοικονόμηση δημόσιων πόρων.
  • Η επένδυση για την «διαλειτουργικότητα των υπολογιστικών συστημάτων και μητρώων του Δημοσίου & ανάπτυξη υπηρεσιών διαδικτύου» ύψους 97 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται η δημιουργία μιας κεντρικής υποδομής και σχετικών υπηρεσιών (Cloud, Enterprise Service Bus) για την διαλειτουργικότητα και την διασύνδεση συστημάτων και μητρώων μεταξύ φορέων του Δημοσίου. Επίσης, προβλέπεται η αναβάθμιση της εθνικής πύλης ανοικτών δεδομένων συνδέοντας την παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Πύλη. Καίριο έργο για να επιταχυνθεί ουσιαστικά η ροή της πληροφορίας στο δημόσιο και να είναι δυνατή η παροχή on line υπηρεσιών στους πολίτες, που απαιτούν την αυτόματη συλλογή πληροφοριών από διαφορετικά υπουργεία και υπηρεσίες.
  • Η επένδυση «Έξυπνες πόλεις» ύψους 73 εκατ. ευρώ αφορά στον ολοκληρωμένο ψηφιακό μετασχηματισμό επιλεγμένων πόλεων σε πιλοτική βάση, μέσα από την ολοκληρωμένη ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών των Δήμων τους, που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Αφορά στην ψηφιακή αναβάθμιση κρίσιμων τομέων όπως στάθμευση, διαχείριση απορριμμάτων, κυκλοφορία, υγεία, ύδρευση, κλπ. Το έργο βελτιώνει την ποιότητα ζωής και ενισχύει το τουριστικό προϊόν.
  • Η επένδυση «διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας (business continuity) του Δημόσιου Τομέα» ύψους 39 εκατ. ευρώ. Αφορά τη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας (business continuity), στη Δημόσια Διοίκηση και τον αναγκαίο εξοπλισμό για την εφαρμογή του. Στόχος οι υπάλληλοι του δημοσίου να μπορούν, εφόσον χρειαστεί, να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και από απόσταση, με δημιουργία όλης της απαιτούμενης ασφαλούς υποδομής (δίκτυα VPN, G-Cloud κα). Το έργο θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών και την ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών ιδίως σε περιόδους κρίσεων.
  • Η επένδυση «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» για αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στο Δημόσιο ύψους 26 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την επέκταση του Εθνικού Δικτύου του Δημόσιου Τομέα (ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ) για την παροχή αναβαθμισμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης για τρία συνεχόμενα χρόνια. Οι δημόσιοι φορείς αποκτούν πρόσβαση σε αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και το δημόσιο μπορεί να προγραμματίσει πιο ορθολογικά τις δαπάνες για τις τηλεπικοινωνιακές του ανάγκες (σταθερή, κινητή τηλεφωνία, καθώς και υπηρεσίες δεδομένων / διαδικτύου και τηλεδιάσκεψης).

Τέλος, στις μεταρρυθμίσεις, η κυριότερη αφορά τα πολεοδομικά σχέδια σε ολόκληρη την Ελλάδα ύψους 250 εκατ. ευρώ περιλαμβάνεται η κατάρτιση και η επικύρωση πολεοδομικών σχεδίων, τοπικών και ειδικών καθώς και η οριοθέτηση περιοχών και ζωνών υποδοχής μεταφοράς συντελεστή δόμησης, η οριοθέτηση οικισμών και τα σχέδια χαρακτηρισμών κοινόχρηστων οδών θα καλύψουν ολόκληρη την χώρα οδηγώντας μέσα στην επόμενη πενταετία στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού χάρτη της χώρας (σήμερα καλύπτεται μόλις το 20%). Η μεταρρύθμιση θα διευκολύνει τη νόμιμη δόμηση λύνοντας ένα από τα μεγάλα προβλήματα που διαχρονικά καθυστερεί και εμποδίζει την προσέλκυση επενδύσεων και την φιλική προς το περιβάλλον πολεοδομική ανάπτυξη.

Περισσότερα σε Ειδήσεις