Νέο αρνητικό ρεκόρ με 755 διασωληνωμένους - Bρετανική μετάλλαξη σε Αττική και Κρήτη

Στην κόψη του ξυραφιού για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα αναμένεται να είναι τα νοσοκομεία στη χώρα, καθώς η εικόνα στο μέτωπο του κορoνοϊού είναι εξαιρετικά άσχημη.

Όπως όλα δείχνουν από την πορεία των κρουσμάτων, τα νοσοκομεία θα παραμείνουν σε καθεστώς ασφυξίας και τον Απρίλιο, ενώ πλέον εκφράζονται εκ νέου φόβοι για την κατάσταση στη Μακεδονία και την Κρήτη.

Συνολικά, χθες μέχρι τις 9 το βράδυ οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν σε 5.221,

από τους οποίους οι 3.954 σε απλές κλίνες και οι 1.267 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης).

Οι διασωληνωμένοι ήταν 755, αποτελώντας νέο αρνητικό ρεκόρ για την περίοδο της επιδημίας. Από αυτούς, οι 477 είναι άνω των 65 ετών, οι 263 ηλικίας 40-64 ετών και άλλοι 15 ασθενείς είναι στη νεότερη ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών. Αξιοσημείωτο, βέβαια, είναι το γεγονός ότι το ποσοστό των ανθρώπων 18-64 ετών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι φτάνει πλέον στο 37%, στοιχείο ιδιαίτερα ενδεικτικό της δυνατότητας του ιού να προσβάλλει πολύ σοβαρά και τους νεότερους.

Σε Αττική και Κρήτη το 77% των στελεχών της βρετανικής μετάλλαξης

Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη εβδομάδα η κυριαρχία της βρετανικής μετάλλαξης σε Αθήνα και Κρήτη, όπου καταγράφεται πάνω από το 77% των συνολικών μεταλλαγμένων στελεχών που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στη χώρα, επηρεάζοντας αρνητικά τη μετάδοση του ιού και την επέκταση της επιδημίας.

Σύμφωνα με τη γονιδιωματική ανάλυση 606 επιλεγμένων νέων δειγμάτων της περιόδου 9 Ιανουαρίου - 23 Μαρτίου 2021 που πραγματοποίησε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, εντοπίστηκαν συνολικά 475 δείγματα της βρετανικής μετάλλαξης και μόλις 3 της Νοτίου Αφρικής, οριοθετώντας το ποσοστό επικράτησης της πρώτης στο 94%.

Η βρετανική μετάλλαξη, μάλιστα, κάνει ιδιαίτερα ισχυρή την παρουσία της στο κέντρο της Αθήνας με 816 στελέχη συνολικά, δηλαδή πάνω από το 50% του συνόλου που έχουν εντοπιστεί στην Αττική από την έναρξη λειτουργίας του Δικτύου (1.553). Η αυξημένη παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης στην πρωτεύουσα, σε συνδυασμό με την υψηλή μεταδοτικότητα από την οποία χαρακτηρίζεται, εξηγούν εν μέρει τον σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται σε καθημερινή βάση.

Παρόμοια, άλλωστε, είναι η κατάσταση και στην Κρήτη, η οποία βάλλεται ολόκληρη από στελέχη της βρετανικής μετάλλαξης. Το Ηράκλειο συγκεντρώνει τον εντυπωσιακό αριθμό των 295 στελεχών από την έναρξη λειτουργίας του Δικτύου, το Ρέθυμνο ακολουθεί με 70, ενώ Λασίθι και Χανιά κλείνουν την τετράδα με 42 και 28 στελέχη αντίστοιχα. Συνέπεια της σημαντικής διασποράς της βρετανικής μετάλλαξης στην περιοχή της Κρήτης αποτελεί και η αύξηση των κρουσμάτων στο νησί, με αποτέλεσμα τον υψηλό αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία, στα οποία χθες νοσηλεύονταν 137 ασθενείς.

Περισσότερα σε Ειδήσεις