Εύβοια: Ερωτήματα για τον φρικτό θάνατο των τεχνικών – Πώς έγινε το δυστύχημα

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι προσαγωγές για το τραγικό δυστύχημα - Ερωτήματα για τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και τις συνθήκες του δυστυχήματος

Σοβαρά ερωτήματα για τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και την εργολαβική εταιρεία προκύπτουν ύστερα από το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Γυμνό της Εύβοιας, με θύματα μέλη συνεργείου εργολάβου που εκτελούσε έργα της ΔΕΗ.

Η αστυνομία συνέλαβε τον εργοδηγό και τον μηχανικό του έργου καθώς και την επιβλέπουσα από την πλευρά της υπηρεσίας και σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία. Παράλληλα αναζητούν στοιχεία για να διερευνηθεί αν είχε ζητηθεί αρμοδίως να γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή για να προχωρήσουν οι εργασίες.

Ο Δήμαρχος Ερέτριας Ιωάννης Δημητρόπουλος εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια των μελών του συνεργείου. Παράλληλα ξεκαθαρίζει στο kedenews πως το θέμα αυτό αφορά αποκλειστικά το ΔΕΔΔΗΕ. «Δεν γνωρίζω εάν έχει επαρκές προσωπικό ή όχι. Η εργασία για συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών του δικτύου ήταν προγραμματισμένη», τονίζει.

Ζήτημα στελέχωσης του ΔΕΔΔΗΕ με τεχνικό δυναμικό

Από την πλευρά τους ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΚΚΕ θέτουν σειρά ερωτημάτων τόσο για τον ΔΕΔΔΗΕ όσο και για το υπουργείο Εργασίας και τις συνθήκες του δυστυχήματος. Μέσα από την ανακοίνωσή τους ζητούν να γίνει ταχεία και πλήρης διερεύνηση του τραγικού εργατικού δυστυχήματος και να υπάρξει μέριμνα για τις οικογένειες των θανόντων.

Ακολούθως υποστηρίζουν ότι με αυτό το τραγικό δυστύχημα αναδεικνύεται το ζήτημα στελέχωσης του ΔΕΔΔΗΕ με τεχνικό δυναμικό, εφόσον τα θύματα ήταν εργαζόμενοι εργολαβικής εταιρείας που συνεργάζεται με τη ΔΕΗ και είχαν μεταβεί στην περιοχή για έργα συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών δικτύου στο Γυμνό Ευβοίας.

Επίσης, σημειώνουν ότι «τίθενται σοβαρά ερωτήματα, για τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και για την εργολαβική εταιρεία, σχετικά με το εάν οι αδικοχαμένοι εργαζόμενοι είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση και τις προϋποθέσεις για τις συγκεκριμένες εργασίες και εάν τηρήθηκαν όλοι οι απαραίτητοι κανόνες και τα μέτρα ασφάλειας».

«Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν προσλαμβάνει ειδικευμένους»

Για το τραγικό αυτό περιστατικό μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ηλεκτρολόγων Ελλάδας, Αλέκος Φλέγγας, τονίζοντας πως τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει 12 θανατηφόρα ατυχήματα ηλεκτρολόγων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κατά τις εργασίες δεν είχε γίνει διακοπή ρεύματος και, όπως είπε, υπάρχει ευθύνη γι’ αυτό. «Θα αποκαλυφθεί αν κάποιοι από τους τεχνικούς είχαν τις σχετικές άδειες και πόσο έμπειροι ήταν», σχολίασε.

Τις ευθύνες τις καταλογίζει στον εργοδηγό, ενώ τόνισε πως τα αίτια θα διερευνηθούν. Μάλιστα αποκάλυψε πως πολλές φορές ο ΔΕΔΔΗΕ δεν προσλαμβάνει ειδικευμένους, αντιθέτως η εκπαίδευση γίνεται πάνω στις κολώνες.

Πώς έγινε το δυστύχημα

Δύο εναερίτες βρίσκονταν επάνω στον στύλο της ΔΕΗ και ακουμπούσαν τα ηλεκτροφόρα καλώδια. Ταυτόχρονα γερανός με δύο χειριστές, άγνωστο ακόμη πως, ακούμπησε το ίδιο καλώδιο. Η υψηλή ηλεκτρική τάση διαπέρασε τα σώματα και των τεσσάρων εργατών, εκ των οποίων οι τρεις σκοτώθηκαν ακαριαία.

Οι κάτοικοι της περιοχής άκουσαν τις σπαρακτικές φωνές των συναδέλφων των τριών θυμάτων και πετάχτηκαν από τα σπίτια τους. Οι εικόνες που αντίκρισαν μπροστά τους ήταν πολύ σκληρές. Ένας άνθρωπος νεκρός επάνω στην κολόνα της ΔΕΗ και τρεις άνθρωποι στο οδόστρωμα, οι δύο νεκροί και ο ένας σοβαρά τραυματισμένος. Ο άτυχος εναερίτης απομακρύνθηκε από την κολόνα της ΔΕΗ με ειδικό όχημα της Πυροσβεστικής.

https://www.youtube.com/watch?v=MdQCdmrJ6LQ&t=1sΗ ανακοίνωση του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ

«Η Διοίκηση και οι άνθρωποι του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της εταιρείας ΑΚΤΩΡ εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το τραγικό δυστύχημα στο Γυμνό Ερέτριας, που είχε ως αποτέλεσμα το χαμό τριών συναδέλφων μας, και τον τραυματισμό ενός ακόμα. Από την πρώτη στιγμή εκπρόσωποι της εταιρείας έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να ενημερωθούν για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος, και βρίσκονται σε απόλυτη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.

Η εταιρεία εκφράζει τη δέσμευσή της να σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και του τραυματία συναδέλφου μας, στον οποίο ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση».

Περισσότερα σε Ειδήσεις