Εμβόλιο - κορονοϊός: Πολίτες πιέζουν τα φαρμακεία για αλλαγή του εμβολίου

Επιφυλακτικοί είναι οι πολίτες σχετικά με το εμβόλιο της Astrazeneca, με τους φαρμακοποιούς να κάνουν λόγο για πιέσεις αλλαγής των προγραμματισμένων ραντεβού τους

Ο Πανελλήνιες Φαρμακευτικός Σύλλογος κάνει λόγο για ουρές πολιτών στα φαρμακεία με σκοπό να αντικαταστήσουν το προγραμματισμένο τους εμβόλιο με κάποιο άλλο. Ωστόσο, όπως δηλώνουν στο kedenews αρμόδιοι φαρμακοποιοί -και μέσα από ανακοίνωση του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος- δεν μπορεί να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου με κάποιο άλλο.

Ο ΠΦΣ υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι η δυνατότητα επιλογής κατά τον τρόπο αυτό δεν υπάρχει ούτε υπήρχε στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, και παράλληλα υπενθυμίζει τον μείζονα επιδημιολογικο κίνδυνο που δημιουργείται με τις ουρές έξω από τα φαρμακεία για τον λόγο αυτό.

Αφορμή για την ανησυχία των πολιτών ήταν τα περιστατικά θρομβώσεων που σημειώνονταν μετά τη λήψη του εμβολίου της Astrazeneca με πολλούς να θέλουν να το αντικαταστήσουν με κάποιο άλλο.

Ωστόσο, όπως μας ενημέρωσαν αρμόδιοι φαρμακοποιοί, οι πολίτες που θα λάβουν την δεύτερη δόση του εμβολίου δεν μπορούν μεν να το αντικαταστήσουν με κάποιο άλλο ωστόσο, μπορούν να αλλάξουν το ραντεβού τους ή το εμβολιαστικό κέντρο και να εμβολιαστούν με τις εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna.

Για παράδειγμα μπορεί κάποιος πολίτης να ακυρώσει τo ραντεβού του, όπως αυτό είχε επιλεγεί από το σύστημα, και ενημερωνόταν μέσω του κινητού του. Σύμφωνα με την διαδικασία, μπορούσε να κλείσει ο ίδιος, μέσω της πλατφόρμας, νέο ραντεβού μετά από 30 ημέρες, και να του δινόταν η δυνατότητα να κλείσει ραντεβού και με άλλο εμβόλιο.

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

«Επειδή παρατηρήθηκε το φαινόμενο πολλοί πολίτες να προσέρχονται στα φαρμακεία μετά τον προγραμματισμό τους για εμβολιασμό για να αντικαταστήσουν το εμβόλιο το οποίο έχει επιλεγεί από το σύστημα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διευκρινίζει ότι η πλατφόρμα προγραμματισμού για εμβολιασμό COVID-19 δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Επομένως για επιδημιολογικούς λόγους και για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και συγχρωτισμού παρακαλούνται οι πολίτες να μην προσέρχονται στα φαρμακεία για την αντικατάσταση του εμβολίου.»

Περισσότερα σε Ειδήσεις