Κύμα στήριξης του ΚΕΘΕΑ από τους πολίτες

Χαρακτηριστικά κινήματος μέσω διαδικτύου παίρνει η υπόθεση της αποστέωση του ΚΕΘΕΑ με τους πολίτες να αντιλαμβάνονται την αξία της δομής θεραπείας των ουσιοεξαρτημένων ως ένα πλήγμα στους ανθρώπους που παλεύουν για ζωή και διεκδικούν μια δεύτερη ευκαιρία.

Της Μαρίας Θαλασσινού

Έτσι, λοιπόν, δεν είναι λίγοι οι χρήστες του facebook που αναρτούν στο προσωπικό τους προφίλ την ένδειξη «Συμπαράσταση στο ΚΕΘΕΑ», εκφράζοντας την αντίδρασή τους στους χειρισμούς του υπουργείου Υγείας, που αποσκοπεί να αποστεώσει το θεραπευτικό του ΚΕΘΕΑ και να το καταστήσει απλώς έναν οργανισμό που θα παρέχει υπηρεσίες απεξάρτησης, χωρίς το πλήρες ψυχοκοινωνικό πρόγραμμα.

Για το ζήτημα παρενέβη ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος αφού σημειώνει πως «η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων αποτελεί έναν ευαίσθητο τομέα άσκησης πολιτικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας», υπογραμμίζει ότι: «Το ΚΕΘΕΑ, ένας από τους σημαντικότερους κρίκους του εθνικού δικτύου κατά των εξαρτήσεων, αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα από το φθινόπωρο του 2019 όταν η Κυβέρνηση αιφνιδιαστικά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ανέτρεψε το «αυτοδιοίκητο» που ήταν ένα κομβικό στοιχείο της θεραπευτικής και κοινωνικής του ταυτότητας».

«Στις κοινωνικές αντιδράσεις που ακολούθησαν, ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωνε τα πολιτικά κόμματα και τους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ ότι θα το ‘εξυγιάνει’ και θα το στηρίξει διατηρώντας τα όργανα διοίκησής του και σεβόμενος το θεραπευτικό του έργο», υπενθυμίζει ο Ανδρέας Ξανθός.

«Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση», στηλιτεύει ο πρώην υπουργός Υγείας και επικαλέστηκε την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, σύμφωνα με την οποία «έχει τεθεί σε διαβούλευση σχέδιο αλλαγής του Οργανισμού του που αλλοιώνει το θεραπευτικό του μοντέλο, υπονομεύει σοβαρά την αποτελεσματικότητα και τη δημοκρατική λειτουργία του φορέα, υποβαθμίζοντας παράλληλα τον ρόλο των εργαζομένων, των θεραπευτικών κοινοτήτων και της Γενικής Συνέλευσης».

Ο Ανδρέας Ξανθός καλεί τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια «να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του αναφορικά με τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου που κοινοποιήθηκε στους εργαζομένους του ΚΕΘΕΑ, αλλά και την πολιτική του βούληση για την προοπτική αυτού του δημόσιου φορέα με την καθολικά αναγνωρισμένη προσφορά στο πεδίο της απεξάρτησης».

Τέλος, ο Ανδρέας Ξανθός υπογραμμίζει την ανάγκη για έναν «ουσιαστικό κοινωνικό και πολιτικό διάλογο» στην κατεύθυνση της χάραξη «συνολικότερου στρατηγικού σχεδιασμού για το χώρο των Εξαρτήσεων. Με επίκεντρο πάντα τον εξαρτημένο, τις ανάγκες και την αξιοπρέπειά του».

Περισσότερα σε Ειδήσεις