Αντιδρούν οι επαρχιακοί δήμοι στην κατανομή χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Με τις εντάξεις έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» να παίρνουν παράταση κατά ένα μήνα με καταληκτική ημερομηνία την 30η Μαΐου 2021 έντονες είναι οι αντιδράσεις των επαρχιακών δήμων. Κι αυτό γιατί πλέον δεν έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν προτάσεις για δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και αγροτικής οδοποιίας, καθώς το αντίστοιχο ποσόν έχει ήδη καλυφθεί από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», που καταργήθηκε επί υπουργίας Τάκη Θεοδωρικάκου

Της Μαρίας Θαλασσινού

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας επιχείρησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις των αιρετών, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) δεσμευόμενος για μελλοντική αύξηση της χρηματοδότησης είτε από νέα δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδικά για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο Στέλιος Πέτσας εκτίμησε ότι με βάση την πορεία των εντάξεων το πρόγραμμα μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 4 δισ. ευρώ!

Ο Στ. Πέτσας υπεραμύνθηκε της επιβολής πλαφόν στην χρηματοδότηση των δήμων από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» υπογραμμίζοντας, όμως, ότι στην συνολική χρηματοδότηση των Δήμων θα προσμετρηθούν και όσες δεσμεύσεις ποσών έχουν γίνει στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι». Συνεπώς, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από το συνολικό πρόγραμμα των 2,5 δισ. ευρώ θα εξαιρεθεί η χρηματοδότηση ύψους 1,3 δισ. ευρώ και για το «Αντώνης Τρίτσης» θα μοιραστεί στους 332 δήμους το ποσόν του 1,2 δισ. ευρώ.

Προβληματισμός, όμως, ανακύπτει στους αιρετούς για το ποια έργα θα θέσουν σε προτεραιότητα και θα υποβάλουν προτάσεις, καθώς το διαθέσιμο ποσόν είναι πλέον περιορισμένο σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες ότι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που δεν θα ήταν διάδοχο πρόγραμμα του «Φιλόδημος Ι», θα άγγιζε τα 2,5 δισ. ευρώ συνολικά.

Παράλληλα, έντονη είναι η αντίδραση των δημάρχων για την κατανομή της χρηματοδότησης μεταξύ των μεγάλων πληθυσμιακά δήμων και των δήμων που είναι έδρες περιφερειακών ενοτήτων. Οι δήμαρχοι των μεγάλων πληθυσμιακά δήμων, που όμως δεν είναι έδρες περιφερειακών ενοτήτων δηλώνουν «αδικημένοι».

Κι αυτό γιατί με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση «οι δήμοι με πληθυσμό μικρότερο των 100.000 κατοίκων και ταυτόχρονα αποτελούν έδρες νομών, θα λάβουν χρηματοδότηση έως 22 εκατ. ευρώ», ενώ στην γενική κατηγοριοποίηση βρίσκονται «οι λοιποί ηπειρωτικοί και νησιωτικοί δήμοι που θα λάβουν χρηματοδότηση έως 12 εκατ. ευρώ».

Έτσι, ο Δήμος Ναυπλίου παίρνει 22 εκατ. ευρώ, ενώ το Άργος παίρνει 12 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη «αδικία» συμβαίνει εις βάρος του Αγρινίου σε σχέση με την προικοδότηση του Μεσολογγίου ή εις βάρος της Αμαλιάδας σε σχέση με τον Πύργο ή εις βάρος της Λιβαδειάς σε σχέση με την Θήβα. Ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε ότι «αυτές οι ακραίες καταστάσεις θα αντιμετωπιστούν».

Προς τούτο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου εκφράζοντας όλους τους αιρετούς επέμεινε στο αίτημα προς την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να μην προσμετρηθούν οι χρηματοδοτήσεις του προγράμματος «Φιλόδημος Ι» στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Παράλληλα, ζητά να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα έργα αγροτικής οδοποιίας.

Περισσότερα σε Ειδήσεις