Πέλλας: Μηχανοκίνητη πορεία αγροτών για άμεσες αποζημιώσεις από τον παγετό

Μηχανοκίνητη πορεία με τα αγροτικά τους οχήματα, πραγματοποίησαν σήμερα αγρότες του νομού Πέλλας, διεκδικώντας να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% από τον παγετό και το χαλάζι που έπληξε τις αγροτικές τους καλλιέργειες

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας και πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία προς στο δημαρχείο Σκύδρας. Εκεί κατέθεσαν τα αιτήματα τους στον στον αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή και τη δήμαρχο Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου, ενώ συνέχισαν την πορεία κατευθυνόμενοι προς το διοικητήριο της Έδεσσας.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Πάνος Πασάκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε την εκτίμηση του ότι «φέτος θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα επάρκειας σε φρούτα (πυρηνόκαρπα και γιγαρτόκαρπα) ακόμα και στην εγχώρια αγορά.

Τα αιτήματα των αγροτών:
  • Άμεση κήρυξη της Π. Ε. Πέλλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Άμεση αποζημίωση στο 100% της ζημιάς σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες που επλήγησαν (ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, ακτινίδια, αχλάδια, κεράσια, αμπέλια κ.λπ.) ανεξάρτητα από το βλαστικό στάδιο που βρίσκονταν (ανθοφορία, φούσκωμα οφθαλμών, καρπόδεση, καρποφορία), καθώς και σε όλες τις αροτρέες καλλιέργειες και κηπευτικών.
  • Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με τη μορφή προκαταβολής στο 50% της εκτιμώμενης ζημιάς ανά περιοχή.
  • Πάγωμα των οφειλών των αγροτών, των οποίων επλήγησαν οι παραγωγές τους για το τρέχον έτος 2021 προς Ασφαλιστικά Ταμεία, Δημόσιο, Τράπεζες, Δήμους, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κλπ.
  • Απαλλαγή από τα εκτιμητικά τέλη υπέρ ΕΛΓΑ.
  • Συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών των πληγέντων αγροτών προς ΕΛΓΑ με την εξόφληση των αποζημιώσεων που θα δοθούν.
  • Άμεση στελέχωση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ με εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να ανταποκριθεί στην τεράστια καταστροφή που έπληξε τον νομό μας και για να ανταποκρίνεται σε ενδεχόμενες μελλοντικές καταστροφές.

Περισσότερα σε Ειδήσεις