Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα πλήξει

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με ισχυρές καταιγίδες το Σαββατοκύριακο

Σύμφωνα με Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ, η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει από το Σάββατο (24-04-2021) έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής (25-04-2021), με ισχυρές βροχοπτώσεις κατά τόπους στην κεντρική και τη βόρεια χώρα.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές προβλέπεται να εκδηλωθούν το Σάββατο:

α. Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και βαθμιαία την Εύβοια.

β. Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν, από το απόγευμα του Σαββάτου στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, από το βράδυ στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά, ενώ στην Εύβοια και τις Σποράδες από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (25-04-2021).

Η πρόβλεψη της Ρήγου

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της μετεωρολόγου του MEGA, Χριστίνας Ρήγου, αλλάζει το σκηνικό του καιρού τις επόμενες μέρες, με βροχές και καταιγίδες, που θα είναι πιο έντονες το Σάββατο, ενώ σήμερα θα είναι μια μεταβατική μέρα.

Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της επικράτειας θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις που θα δίνουν κατά διαστήματα ασθενείς τοπικές βροχές. Μάλιστα, από το απόγευμα και μετά, θα ενισχυθούν τα φαινόμενα στις περιοχές αυτές.

Στην Αττική, προβλέπονται παρωδικές νεφώσεις, διαστήματα ήλιο, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται πυκνή συννεφιά και βροχές που θα ενταθούν το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην εξέλιξη του καιρού αναμένεται άνοδος θερμοκρασίας, με τη Μεγάλη Εβδομάδα να έρχεται με εξαιρετικό καιρό.

Οι οδηγίες της ΓΓΠΠ

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Περισσότερα σε Ειδήσεις