Στο «βαθύ κόκκινο» Καβάλα, Ρεθύμνο, Αργολίδα και Κίσσαμος Χανίων

Τα επιδημιολογικά δεδομένα αυξάνουν το επίπεδο συναγερμού για συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες - Τι ισχύει για αυτές τις περιοχές

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάxθηκαν από σήμερα στις 6 το πρωί η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, η  Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,  η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και ο Δήμος Κισσάμου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επιπλέον, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το  επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατεβαίνουν και εντάσσονται, με ομόφωνη γνώμη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, οι ακόλουθες περιοχές:

Η Χίος, οι Δήμοι Ιωαννίνων, Κόνιτσας και Βόρειων Τζουμέρκων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ο Δήμος Ερέτριας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας,  ο Δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας,  ο Δήμος Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας και ο Δήμος Ρόδου.

Τι ισχύει στις περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο»

Πλέον, οι κάτοικοι των περιοχών που μπαίνουν σε βαθύ κόκκινο θα πρέπει να τηρούν αυστηρότερα μέτρα και συγκεκριμένα:

  • Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Ανοιχτό λιανεμπόριο με click away ή click inside.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Θα ισχύει το ίδιο ωράριο τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα.
  • Άνοιγμα διαδημοτικών μετακινήσεων για μετακίνηση με τον κωδικό "6" στον κωδικό 13033. Συγκεκριμένα οι πολίτες θα μπορούν να πάρουν το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα τους και να αθληθούν σε περιοχές που δεν εντάσσονται στον δήμο κατοικίας τους.
  • Αναστολή συναθροίσεων, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού, με την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος.
  • Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Λειτουργία ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων αποκλειστικά και μόνο από ομάδες έως τριών ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω ατομικών αθλημάτων.
  • Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας με αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα εννέα άτομα.
  • Ανοικτά παραμένουν κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης, στα οποία η προσέλευση του κόσμου, γίνεται κατόπιν ραντεβού.
  • Δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών, ολοήμερων σχολείων), των γυμνασίων (μη συμπεριλαμβανομένων των γυμνασίων με λυκειακές τάξεις), καθώς και των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Από τις 12 Απριλίου αναμένεται και άνοιγμα των Λυκείων σε όλη τη χώρα.
  • Σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα, ένας συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή και περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80%.
  • Αναστολή επισκεπτηρίου σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, δομές παιδικής προστασίας, στρατόπεδα κ.ά.

Περισσότερα σε Ειδήσεις