Υπουργείο Εργασίας: Επείγον αίτημα για το Γηροκομείο Χανίων- Ενδέχεται να υπάρχουν ποινικές προεκτάσεις

Επείγον ερώτημα έστειλε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς την Περιφέρεια Κρήτης σχετικά με τον αυξημένο αριθμό θανάτων σε γηροκομείο των Χανίων, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας της Μονάδας. 

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με αφορμή και τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης στέλνοντας στις 23 Απριλίου την Περιφέρεια Κρήτης επείγον αίτημα ενημέρωσης αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση (Π1γ/οικ.81551/25.6.2007), η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας από την οποία διενεργείται και η εποπτεία τους.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τον τελευταίο χρόνο, με απώτερο στόχο την προστασία απέναντι στον COVID-19 τόσο των εργαζόμενων, όσο και των φιλοξενουμένων, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέπτυξε μία σειρά πρωτοκόλλων για την καθημερινή λειτουργία των μονάδων αυτών.

Τα πρωτόκολλα για την πανδημία

Προκειμένου να διευκολύνει την τήρηση των πρωτοκόλλων, το υπουργείο σε σύμπραξη με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, πραγματοποίησαν τακτικούς ελέγχους φορείας του νέου κορωνοϊού, καθώς και ελέγχους τήρησης των πρωτοκόλλων.

Επιπλέον, το υπουργείο έχει αναλάβει τη διανομή rapid test σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αναγνωρίζοντας το κόστος που συνεπάγεται η συχνή διεξαγωγή τέτοιων τεστ» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Πρόθεση του υπουργείου ήταν και είναι η λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την προστασία των ηλικιωμένων που διαβιούν σε τέτοιες δομές. Πρακτικές ή παραλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ατόμων τρίτης ηλικίας, κατά την περίοδο των ανωτέρω ελέγχων, δεν έγιναν ανεκτές και επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα από τις αρμόδιες εθνικές αρχές» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Τους έδεναν στα κρεβάτια, τους έδιναν χάπια και τους χτυπούσαν»

Στο μεταξύ νέες καταγγελίες για τις συνθήκες στο συγκεκριμένο γηροκομείο βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις συνθήκες στο συγκεκριμένο γηροκομείο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN TV υπήρχαν ηλικιωμένοι δεμένοι, σκελετωμένοι, ανήμποροι να μιλήσουν για τη φρίκη που ζούσαν στα χέρια ανθρώπων που τους φερόντουσαν με τον πιο βάναυσο τρόπο. Αυτή είναι η εικόνα που περιγράφει στο OPEN πρώην εργαζόμενη του οίκου ευγηρίας στα Χανιά και σοκάρει. Όλα όσα γίνονταν ήταν ένα κοινό μυστικό. Οι τόσοι θάνατοι σε 15 μήνες με κοινή αιτία θανάτου την ανακοπή καρδιάς. Οι ηλικιωμένοι φοβόντουσαν να μιλήσουν στους δικούς τους. Και όταν κάποιος έκανε… το λάθος, τους έβγαζαν τρελούς.

Πρώην εργαζόμενος του οίκου ευγηρίας, από τον οποίο ξεκίνησε και η καταγγελία, περιέγραψε σκηνές με ανθρώπους δεμένους και βάναυσα χτυπήματα. «Στο γηροκομείο αυτό δούλεψα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, σχεδόν έξι μήνες. Αυτά που είχα δει όσο καιρό ήμουν εκεί πέρα, οι καταστάσεις ήταν γενικά δεν ήταν τόσο καλές. Η μεταχείριση των γερόντων ήταν πολύ κακή, δηλαδή τους έδεναν στα κρεβάτια, ακόμα και αυτούς που δεν ήταν διεγερτικούς, τους έδιναν χάπια για να τους ηρεμήσουν, τους χτυπούσαν πολλές φορές. Υπήρχαν πολλές φορές, κάποια βράδια, όταν τελείωνα τη βάρδια μου, μου έλεγαν να δέσω κάποιους ανθρώπους και επειδή εγώ δεν έχω μάθει έτσι, έχω μάθει να δουλεύω με τον δικό μου τρόπο και να σέβομαι τους μεγαλύτερους δεν το έκανα. Κάποια στιγμή με πήρανε χαμπάρι και πήγαιναν μετά και τους έδεναν εκείνοι».

Υπενθυμίζεται πως το ιδιωτικό γηροκομείο των Χανίων μπήκε στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών μετά από καταγγελίες για αμέλεια και ελλιπή φροντίδα των τροφίμων, καθώς και τουλάχιστον 68 ύποπτους θανάτους.

Η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου αρνείται τις κατηγορίες και μιλά για πλεκτάνη εις βάρος της επιχείρησής της που στήθηκε από απολυμένους εργαζομένους της.

Περισσότερα σε Ειδήσεις