Εργασιακά: Φωτιά βάζει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη σε ωράρια και απολύσεις

Πολιτική και κοινωνική θύελλα αναμένεται να προκαλέσει το επόμενο διάστημα η συζήτηση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου που θα εισαχθεί προς συζήτηση  στη Βουλή μετά το Πάσχα. Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση ερίζουν για τα σημεία του νομοσχεδίου που έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας.

 

Του Κώστα Παππά

Άνευ προηγουμένου αλλαγές στο εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα φέρνει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου σύμφωνα με όσα δηλώνει στο kedenews.gr ο εργατολόγος κ. Διονύσιος Τεμπονέρας είναι η  ελαστικοποίηση του ωραρίου και του χρόνου εργασίας, η διευκόλυνση των απολύσεων και η αποδυνάμωση της δράσης των συνδικαλιστικών σωματείων.

Ο εργαζόμενος, η καλή πίστη και η υποχρεωτικότητα υπερωριών από το παράθυρο

Πιο συγκεκριμένα για τις αλλαγές στα θέματα που αφορούν τον χρόνο εργασίας ο κ. Τεμπονέρας δήλωσε: "Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο ο εργοδότης μπορεί να  υποχρεώνει τον εργαζόμενο σε επιπλέον δύο ώρες εργασία πέραν του οκταώρου, χωρίς πρόσθετη αμοιβή με την δυνατότητα να αναπληρώνονται οι ώρες αυτές σε μια άλλη περίοδο του χρόνου. Πάμε λοιπόν σε μια νέου τύπου διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όπου θα έχουμε τη θεσμοθέτηση των λεγόμενων απλήρωτων υπερωριών , με την έννοια οτι δεν θα υπάρχει πρόσθετη αμοιβή για αυτή την επιπλέον εργασία". ο κ. Τεμπονέρας εξήγησε οτι οι νέες ρυθμίσεις,  διαψεύδουν τον Υπουργό περί απαραίτητης  σύμφωνης γνώμης του εργαζομένου  στην διεύρυνση του ωραρίου, καθώς όπως σημειώνει  : " Η διαδικασία αυτή δεν θα γίνεται κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου , όπως έλεγε αρχικά ο Υπουργός Εργασίας, άρα θα υπάρχει ένα τεκμήριο που θα υποχρεώνει  να δεχθεί την κατάσταση αυτή.  Η ρύθμιση αναφέρει οτι ο εργαζόμενος μπορεί να αρνηθεί , αρκεί η άρνηση του αυτή να μην αντίκειται στις αρχές της καλής πίστης. Με ατομική συμφωνία λοιπόν ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία στα πλαίσια της ατομικής σύμβασης.

 

Image removed.

Αυξάνονται οι νόμιμες υπερωρίες

Αναφερόμενος στις υπερωρίες ο κ. Τεμπονέρας σημείωσε την    την αύξηση του πλαφόν του αριθμού των νομίμων  υπερωριών από 96 ώρες το έτος σήμερα στη βιομηχανία και 120 ώρες στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σε 150 ώρες κατ' έτος και για τη βιομηχανία και για τις επιχειρήσεις.

Απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις από την υποχρέωση επαναπρόσληψης για παράνομη απόλυση 

Ο εργατολόγος μίλησε ακόμα και  για την απαλλαγή των επιχειρήσεων να επαναπροσλαμβάνουν εργαζόμενους των οποίων η απόλυση κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική:   "Μια άλλη ρύθμιση αφορά τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να μην έχουν την υποχρέωση να επαναπροσλαμβάνουν τους εργαζόμενους εκείνους που έχουν απολυθεί κατά τρόπο παράνομο και καταχρηστικό.  Καταργείται λοιπόν το δικαίωμα επαναπρόσληψης για τις επιχειρήσεις , ενώ μπαίνει και ένα πλαφόν στους μισθούς υπερημερίας που έχει  δικαίωμα να ζητήσει ο εργαζόμενος . Άρα πάμε σε μια πιο εύκολη δυνατότητα απολύσεων για τις επιχειρήσεις".

Image removed.

Φωτιά και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα-Ποινική δίωξη κατά απεργών 

Ένα ακόμα σημείο αναφοράς του νομοσχεδίου σύμφωνα με τον κ. Τεμπονέρα είναι η  πρόβλεψη για ποινική δίωξη, αλλά  και ορισμού της απεργίας ως παράνομης και καταχρηστικής σε περιπτώσεις που εντοπίζεται   ψυχολογική η σωματική βία απεργών κατά εργαζομένων οι οποίοι προτίθενται να εργαστούν. "Ποινική δίωξη δηλαδή κατά απεργών" τονίζει χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τις αλλαγές  στον συνδικαλιστικό νόμο ο κ. Τεμπονέρας υποστήριξε: " Η ηλεκτρονική ψηφοφορία δίνεται πλέον ως δυνατότητα στα συνδικάτα να ψηφίζουν σημαντικά ζητήματα , μεταξύ αυτών και για την προκήρυξη απεργίας. Έχουμε τη θέσπιση προσωπικού ασφαλείας σε οτι αφορά την υποχρέωση των επιχειρήσεων του ευρύτυερου δημόσιου τομέα, τον ΟΤΑ , να απασχολούν τουλάχιστον κατά την περίοδο της απεργίας το 1/3 του προσωπικού". Σημείωσε ακόμα πως στο νομοσχέδιο εμπεριέχεται  η θέσπιση συλλογικών συμβάσεων υποκλάδου, πχ στους εργατουπαλλήλους θα μπορεί να υπάρχει ξεχωριστής σύμβαση σε σχέση με τον επισιτισμό και τον τουρισμό.

 

Άδεια πατρότητας

Ο κ. Τεμπονέρας μίλησε ακόμα και για την επέκταση της γονικής  άδειας για 14  ημέρες και στον πατέρα στο πλαίσιο της εξισορρόπησης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. "Επεκτείνεται η απαγόρευση απόλυσης και για τον εργαζόμενο πατέρα λόγω γέννησης του παιδιού" επεσήμανε  ο εργατολόγος .

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις