Άνοιγμα εστίασης: Κλειστά θα παραμείνουν τα μπαρ

Κλειστά θα παραμείνουν τα μπαρ από το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα 3 Μάϊου σύμφωνα με τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ο οποίος περιλαμβάνει την εξαίρεση των επιχειρήσεων με σκοπό να μην λειτουργήσουν τα κέντρα διασκέδασης

Σφοδρές αντιδράσεις σε χιλιάδες ιδιοκτήτες καφέ μπαρ, που δραστηριοποιούνται με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 56.30.10.04 έχει προκαλέσει η εξαίρεση μέχρι στιγμής των επιχειρήσεών τους από την επαναλειτουργία της εστίασης στις 3 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, ο πιο συχνός ΚΑΔ των επιχειρήσεων αυτών δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς που θα ανοίξουν, προκειμένου να μην λειτουργήσουν τα κέντρα διασκέδασης. Έτσι, τα καφέ μπαρ δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε σε εξωτερικούς χώρους, την ίδια ώρα που καφετέριες με ΚΑΔ 56.30.10.07 μπορούν να σερβίρουν ποτά το βράδυ, λειτουργώντας ως μπαρ, ενώ το ίδιο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, ουζερί, ζυθοπωλεία.

«Ακόμα περιμένουν χιλιάδες επιχειρήσεις να διορθωθεί η εξαίρεση ΚΑΔ από το άνοιγμα της εστίασης. Δεν έφτανε η ανεπαρκής στήριξη, η εστίαση έχει τώρα να αντιμετωπίσει και την παροιμιώδη ανεπάρκεια του “επιτελικού” κράτους που νοθεύει τον ανταγωνισμό και δημιουργεί νέες αδικίες» τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχία.

Ακόμα περιμένουν χιλιάδες επιχειρήσεις να διορθωθεί η εξαίρεση #ΚΑΔ από το άνοιγμα της #εστίασης. Δεν έφτανε η ανεπαρκής στήριξη, η εστίαση έχει τώρα να αντιμετωπίσει και την παροιμιώδη ανεπάρκεια του «επιτελικού» κράτους που νοθεύει τον ανταγωνισμό και δημιουργεί νέες αδικίες

— Αλέξης Χαρίτσης (@alexischaritsis) April 27, 2021

Θέμα νόθευσης του ανταγωνισμού θέτει, με επιστολή που απέστειλε στον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασία του Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη, η πρωτοβουλία Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης.

Στο ίδιο κλίμα και η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης, που επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Θα έχουμε σε γειτονικά καταστήματα σερβίρισμα ποτών σε όσους έχουν 56.10 και απαγόρευση σε όσους έχουν 56.30».

Το θέμα των αποκλεισμών που δημιουργεί το κριτήριο των ΚΑΔ θέτει και η πρωτοβουλία Estiasi Greece σε σχετική ανακοίνωσή της. Τώρα, οι επιχειρηματίες των καφέ μπαρ έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη σχετική ΚΥΑ, η οποία αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες, να εκδοθεί έως τη Μεγάλη Πέμπτη, η οποία θα περιλαμβάνει και τις σχετικές διευκρινήσεις.

Ποιοι ΚΑΔ ανοίγουν:

Σε πρώτη φάση, θα ανοίξουν μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν ως κύριο έναν από τους εξής ΚΑΔ:

  • 56.10 (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία κ.λπ.)
  • 56.30.10.03 (αναψυκτήρια)
  • 56.30.10.06 (καφενεία χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια)
  • 56.30.10.03 (αναψυκτήρια)
  • 56.30.10.07 (καφετέριες)
  • 56.30.10.14 (παραδοσιακά καφενεία).
Δεν θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ:
  • 56.21 (δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις – catering) και
  • 56.30 (υπηρεσίες ποτών – bar)

Σημειώνεται ότι τα τραπεζοκαθίσματα θα τοποθετηθούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους, υπαίθριους και ημιυπαίθριους με πρόβλεψη για τη χρήση τμήματος πεζοδρομίου και πλατειών όπου είναι εφικτό. Ωστόσο, απαγορεύεται η χρήση ημιυπαίθριων στεγασμένων χώρων (π.χ. μπροστά σε τζαμαρίες ή ανοίγματα), όπως ίσχυε πέρυσι.

Περισσότερα σε Ειδήσεις