Προσφυγή στον Άρειο Πάγο από τους Δήμους Βύρωνα και Δάφνης – Υμηττού για το Θέατρο Βράχων

Κατατέθηκε σήμερα στον Άρειο Πάγο, από τους δημάρχους Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη και Δάφνης - Υμηττού, Αναστάσιου Μπινίσκου η αίτηση αναίρεσης επί της απόφασης του Εφετείου, που παραχωρεί μεγάλο μέρος της περιοχής του Θεάτρου Βράχων σε ιδιώτες.

Της Μαρίας Θαλασσινού

Στην αίτηση αναίρεσης οι δυο δήμοι εξηγούν για ποιο λόγο τα 104 στρέμματα της περιοχής του Θεάτρου Βράχων πρέπει να παραμείνουν στην ιδιοκτησία τους, καθώς αυτό ανέφερε και η πρώτη δικαστική απόφαση, που τους δικαίωνε, όπως δικαίωνε και το Ελληνικό Δημόσιο έναντι των φερόμενων ως ιδιοκτητών.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση του Εφετείου δικαιώνει τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες, καθώς γίνονται αποδεκτοί οι τίτλοι ιδιοκτησίας τους, που είναι από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πρόκειται για μια ανατροπή, η οποία θέτει εν αμφιβόλω τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δημοσίου και των Δήμων, ιδίως για έναν τόσο εμβληματικό χώρο πολιτισμού, όπως είναι το θέατρο Βράχων.

Να θυμιθούμε, μόνον, ότι το θέατρο Βράχων ήταν έμπνευσης της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, η οποία ως υπουργός Πολιτισμού το 1984 είχε όραμα να δημιουργηθεί στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της πρώτης ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας ένας εμβληματικός χώρος πολιτισμού. Από το 1986, λοιπόν, λειτουργεί εκεί το Φεστιβάλ Βράχων που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά το φεστιβάλ Αθηνών.

Το 2016 είχε, κατά τα φαινόμενα, κλείσει ένας δεκαετής δικαστικός μαραθώνιος, καθότι εκδόθηκε η οριστική απόφαση του Πρωτοδικείου απορρίπτοντας τις αξιώσεις των φερόμενων ως ιδιοκτήτων, οι οποίοι είχαν καταθέσει αγωγές κατά των δυο Δήμων και το ελληνικό Δημόσιο και διεκδικούσαν τις εκτάσεις.

Όμως, οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες υπέβαλαν έφεση. Το δε Εφετείο αναγνώρισε με απόφασή του την πρωτόδικη απόφαση και δικαίωσε την πλευρά των ιδιοκτητών. Ως εκ τούτου, διακυβεύεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς όχι μόνον για τις πολιτιστικές εγκαταστάσεις, αλλά και τις δημοτικές αθλητικές, που είχαν δημιουργηθεί εκεί στο μεσοδιάστημα.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του κόσμου του πολιτισμού, αλλά και της πολιτικής. Για το ζήτημα εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στον δικαστικό αγώνα των Δήμων Βύρωνα και Δάφνης – Υμηττού τόσο η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, όσο και η Περιφέρεια Αττικής.

Στο μεταξύ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μουζάλας, Νίκος Παππάς, Θεανώ Φωτίου και Ραλλία Χρηστίδου επισκέφθηκαν τον δήμαρχο Βύρωνα, Άκη Κατωπόδη και δεσμεύτηκαν ότι «θα φέρουν άμεσα το θέμα στη Βουλή και θα προβούν σε μια σειρά από ενέργειες με στόχο την κατοχύρωση της περιοχής των θεάτρων Βράχων και των κοινωφελών δραστηριοτήτων που φιλοξενεί, ως δημόσια περιουσία προς όφελος των πολιτιστικών και αθλητικών αναγκών όλων των πολιτών».

Περισσότερα σε Ειδήσεις