Απεργία την Πέμπτη για την Πρωτομαγιά και το 8ωρο

Η Πρωτομαγιά τιμήθηκε χθες, επισήμως ως μεταφερόμενη αργία, αλλά και ως απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ, ΕΣΗΕΑ και συνεργαζόμενες ενώσεις, ωστόσο απεργία έχει προκηρυχθεί και για αύριο

Όλες οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, με κοινή πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας και της ΑΔΕΔΥ, ετοιμάζονται για τον απεργιακό εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς και την πρώτη μεγάλη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, την Πέμπτη 6 Μαΐου, προχωρώντας σε 24ωρη απεργία. Την ίδια ημέρα θα κινητοποιήσει και τις δυνάμεις του το ΠΑΜΕ προχωρώντας σε ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση. ΕΚΑ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 π.μ., ενώ το ΠΑΜΕ μια ώρα νωρίτερα στο Σύνταγμα.

Τα ΜΜΜ

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των εργαζομένων, τα μέσα μεταφοράς θα κινηθούν ως εξής:

Ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα το Μετρό γραμμές 1 (ΗΣΑΠ) και γραμμή 2&3, τα τρόλεϊ και το τραμ λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν αποφασίσει τα αντίστοιχα σωματεία εργαζομένων.

Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία.

Με ανακοινώσεις τους, τα σωματεία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες καταγγέλλουν την κυβέρνηση «μετά από διάφορα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν στη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας, με μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα, ετοιμάζεται να προωθήσει μια σειρά ρυθμίσεις για την καταστρατήγηση της 8ωρης εργασίας, την υπονόμευση της απεργίας και γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης. Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται».

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Στις 6 Μαΐου, δεν θα πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια, μετά την απόφαση που έλαβαν, οι διοικήσεις 13 ναυτεργατικών σωματείων για την κήρυξη 24ωρης απεργίας σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων λόγω του εορτασμού την ημέρα εκείνη της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Οι διοικήσεις των σωματείων συμμετείχαν σε σύσκεψη στην οποία συζήτησαν τις εξελίξεις που αφορούν τα εργατικά και ναυτεργατικά προβλήματα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο την «επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη από κυβέρνηση και κεφάλαιο ενάντια στα εργατικά, κοινωνικοασφαλιστικά, δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Παράλληλα συμφωνήθηκε η καταγγελία των ΣΣΕ και η απαίτηση για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό την ανανέωσή τους σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, ενώ αναδείχθηκαν οι «βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης» αναφορικά με τις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στην απονομή των συντάξεων των δικαιούχων ναυτεργατών αλλά και τις αντίστοιχες καταβολής του επιδόματος προς τους εν ενεργεία ναυτεργάτες που είναι σε πολύμηνη αναστολή των συμβάσεών τους λόγω covid-19.

Τέλος, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στα σχέδια επιστροφής σε εργασιακό μεσαίωνα και θα παλέψουν για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των συγκοινωνιών.

Περισσότερα σε Ειδήσεις