Κύπρος: Σε ισχύ από τη Δευτέρα 10 Μαΐου το CoronaPass

 

Προσωρινό χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου το μέτρο του CoronaPass, το οποίο θα εφαρμοστεί από την Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι εφαρμόζεται σε μεταβατική περίοδο και πως όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας.

Το άνοιγμα της Κύπρου από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαϊου σε διάφορα στάδια ανακοίνωσε η Κυβέρνηση το βράδυ της Τετάρτης μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Από την Δευτέρα καταργούνται τα sms για τις μετακινήσεις ενώ μπαίνει το coronapass, το οποίο ήδη έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις στους πολίτες αλλά και σε αρκετούς φορείς της οικονομίας, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θ’ αρχίζει στις 23.00 αντί στις 21.00 μέχρι τις 05.00 το πρωί της επόμενης μέρας.

Το μεσημέρι της Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου προχώρησε σε διευκρινίσεις αναφορικά με την εφαρμογή των μέτρων σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Επικεφαλής της ΣΕΕ Κωνσταντίνο Τσίουτη και το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής και Σύμβουλος του Υπουργείου για θέματα κοινωνιολογίας και ψυχολογίας στην πανδημία Καθηγητή Κωνσταντίνο Φελλά.

Πρόκειται για έγγραφο, το οποίο οφείλουν να παρουσιάζουν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες, σε περίπτωση που τους ζητηθεί σε σχετικό έλεγχο, το οποίο προϋποθέτει:

   - Αρνητικό test (pcr /rapid) με ισχύ εντός 72 ωρών

   - Εμβολιασμό τουλάχιστον με μια δόση και ολοκλήρωση διαστήματος τουλάχιστον 3 εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό

- Απόδειξη ότι ο πολίτης έχει νοσήσει από την ασθένεια τους τελευταίους 6 μήνες.

Ερωτηθείς εάν με την εφαρμογή αυτής της πρακτικής για προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου σε συγκεκριμένους χώρους, δημιουργούνται πολίτες δύο ταχυτήτων, ο κ. Ιωάννου είπε ότι δεν δημιουργούνται δύο ταχυτήτων πολίτες. "Αντιθέτως, ενισχύουμε την ασφάλεια των πολιτών.

'Αρα είναι από την άλλη και το δικαίωμα του καθενός να νιώθει ασφάλεια. Σίγουρα με την πανδημία έχουν μπει πάρα πολλοί περιορισμοί. Και τα γραπτά μηνύματα δημιουργούν περιορισμούς. Το συγκεκριμένο όμως, διασφαλίζει την ασφάλεια του κόσμου", σημείωσε.

Η παρουσίαση αποδεικτικού στοιχείου είναι υποχρεωτική να προσκομίζεται στους ακόλουθους χώρους:

- Χώρους εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, σνακ μπαρ, κοκ)

- Χώρους θρησκευτικής λατρείας

- Υπαίθρια και κλειστά θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες παραστατικών τεχνών ή θεαμάτων

- Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα λιανικού εμπορίου

- Κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι, βαφτίσεις και κηδείες

- Γυμναστήρια, σχολές χορού και σχολές άλλων αθλημάτων, σε όσους γυμνάζονται σε κλειστούς χώρους

- Οίκους ευγηρίας, κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, δομές φιλοξενίας χρόνιων πασχόντων και άλλες κλειστές δομές

Περισσότερα σε Ειδήσεις