ΚΕΘΕΑ: Αποσύρθηκε η πρόταση της Διοίκησης, ανοίγει ο δρόμος για διάλογο

«Η μεγάλη αγκαλιά που άνοιξε ο κόσμος και η κοινωνία σε εμάς, ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αποσύρει το νομοσχέδιο για την αλλαγή λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ», λέει στο kedenews.gr o αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της θεραπευτικής κοινότητας, Δημήτρης Γιαννάτος.

Της Μαρίας Θαλασσινού

Αυτό προέκυψε μετά την τελευταία συνάντηση της υφυπουργού Υγείας Ζέτας Μακρή  με τον σύλλογο εργαζομένων και την δέσμευση των τελευταίων να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως την 30η Ιουνίου 2020.

Στο μεταξύ, οι αντιδράσεις των πολιτών, αλλά και σημαντικού μέρους της Αυτοδιοίκησης στην πρόθεση της νέας διοίκησης του ΚΕΘΕΑ να αλλάξει τον ρόλο και την φυσιογνωμία της λειτουργίας του, ανάγκασε ακόμη και την Φωτεινή Λεομπίλλα, αντιπρόεδρο του ΚΕΘΕΑ και πρόεδρο της Επιτροπής που συνέταξε το νέο οργανόγραμμα να υποβαθμίσει  την αξία του.

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων, η Φ. Λεομπίλλα επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους με τον ισχυρισμό ότι «η πρόταση της για αλλαγή του οργανογράμματος στο ΚΕΘΕΑ δεν συνιστά αλλαγή της λειτουργίας του οργανισμού». Η ίδια υποστήριξε, μάλιστα, ότι στην πρότασή της περιλαμβάνονται σημειακές αλλαγές για κάποιες λίγες θέσεις προϊσταμένων, οι οποίοι δεν προΐστανται υπαλλήλων. «Θα μειωθούν οι θέσεις προϊσταμένων, αλλά δεν θα καταργηθούν τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ», είχε πει η Φ. Λεομπίλλα. Από κει και πέρα, οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ κατόρθωσαν να πείσουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την ανάγκη διατήρησης της λειτουργίας του οργανισμού, όπως και των θεραπευτικών προγραμμάτων του, κόντρα στην επιλογή της νέας Διοίκησης. Κατά την συνάντηση με την υφυπουργό Υγείας, Ζέτα Μακρή, οι εργαζόμενοι αφού ανέπτυξαν την επιχειρηματολογίας τους, δεσμεύτηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως την 30η Ιουνίου 2021. Ως εκ τούτου, η υφυπουργός Υγείας δέχθηκε να αποσυρθεί η πρόταση της Επιτροπής του ΚΕΘΕΑ, που είχε συντάξει η Φ. Λεομπίλλα.

«Το Προσχέδιο της διοίκησης είναι σήμερα παρελθόν. Απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, αλλά κυρίως από την κοινωνία. Δεν υφίσταται πλέον ως προσχέδιο νόμου αλλά υποβαθμίστηκε σε εσωτερικό κείμενο, αντικείμενο επεξεργασίας μόνο για την επιτροπή που το συνέταξε», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ.

«Το Προσχέδιο γραφειοκρατικής μετάλλαξης και ουσιαστικής διάλυσης του ΚΕΘΕΑ, το οποίο κατέθεσε επιτροπή που όρισε το διορισμένο από την κυβέρνηση Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, προξένησε τέτοιας έκτασης αντιδράσεις που δεν την περίμεναν οι εμπνευστές του αλλά –ομολογούμε– ούτε εμείς οι ίδιοι. Όσοι υπήρξαν μέλη των Θεραπευτικών Κοινοτήτων, οι οικογένειές τους, όσοι διετέλεσαν εθελοντές ή μέλη προηγούμενων διοικήσεων, συλλογικότητες, κόμματα και δήμοι στήριξαν την προσπάθειά μας», υπενθυμίζουν οι εργαζόμενοι.

Με άξονα την ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα του όποιου διαλόγου διεξαχθεί τους επόμενους μήνες θα τεθούν υπό την τελική κρίση της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΘΕΑ. Του οργάνου το οποίο προσπάθησε να απαξιώσει πλήρως το Προσχέδιο, παρόλο που και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας είχε δεσμευτεί ότι θα ενισχυθεί στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου».

Να σημειωθεί ότι με βάση το προσχέδιο για την αναδιοργάνωση του ΚΕΘΕΑ, ο ρόλος της γενικής συνέλευσης από αποφασιστικός υποβαθμιζόταν σε επικυρωτικός, ως συνέχεια της εφαρμογής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία ορίστηκε αυθαίρετα νέα διοίκηση. Στην γενική συνέλευση συμμετέχουν τα παλιά μέλη των Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, οι σύλλογοι γονέων, οι εργαζόμενοι και τα μέλη της κοινωνικής επανένταξης.

 

 

 

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις