Οικονομική στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης για φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα

Στα 27,4 εκατ. ευρώ ανέρχεται η οικονομική στήριξη της χώρας μας για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών που υπέστησαν οι πληγείσες περιοχές το 2020 από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Της Μαρίας Θαλασσινού

Η απόφαση ελήφθη σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έδωσε το «πράσινο» στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην εκταμίευση. Να σημειωθεί ότι προϋπόθεση για την έγκριση της εκταμίευσης είναι να αποδειχθεί ότι η ζημία από τις φυσικές καταστροφές αγγίζει τουλάχιστον το 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε επίπεδο Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας αναμένεται να στηριχθεί με το ποσόν των 27,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 21,6 εκατ. ευρώ προορίζονται για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανό του Σεπτεμβρίου 2020. Ακολούθως, τα 3,3 εκατ. ευρώ προορίζονται για την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας που επλήγη σοβαρά από τις πλημμύρες του Αυγούστου 2020. Τέλος, τα 2,5 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη στήριξη ενεργειών έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης μετά τον καταστροφικό σεισμό στα νησιά της Σάμου, της Ικαρίας και της Χίου του Οκτωβρίου 2020.

Παράλληλα, η χώρα μας θα λάβει χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στο πλαίσιο της στήριξης της Ε.Ε.. Έτσι, λοιπόν από το σύνολο των 529,3 εκατ. ευρώ που διανέμονται στα κράτη μέλη εκ των οποίων έχουν εκταμιευτεί 131,8 εκατ. ευρώ και απομένει να διανεμηθούν 397,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Συνολικά, η χώρα μας θα λάβει 8.529.722 ευρώ, προκειμένου να αξιοποιηθούν για την επούλωση των πληγών που έχει αφήσει πίσω της πανδημία το 2020.

Περισσότερα σε Ειδήσεις