Κορονοιός: Οι Μυκονιάτες πάνε Σύρο να εμβολιαστούν με δικά τους έξοδα

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ , για την εμβολιαστική κάλυψη σημαντικών νησιωτικών τουριστικών προορισμών όπως η Μύκονος , η Ρόδος και η Κέρκυρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά ο πλήρης εμβολιασμός των κατοίκων των νησιών αυτών βρίσκεται ακόμα κάτω από το 10% λίγες μόνο ημέρες πριν από το επίσημο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν. 

Του Κώστα Παππά

Το kedenews επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Μυκόνου κ. Κωνσταντίνο Κούκα, ώστε να καταγράψει  την άποψη του Δημάρχου ενός εκ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών στη χώρα, για το θέμα αυτό.

 

Από  την Μύκονο ταξιδεύουν  στη Σύρο για το εμβόλιο της Astrazeneca

Ο κ. Κούκας αφού επισήμανε οτι είναι σωστά τα δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το θέμα αυτό, απαρίθμησε τους λόγους που οδηγούν σε αυτή την εικόνα του μειωμένου ρυθμού εμβολιασμών στο νησί του:  " Το ζήτημα αυτής της χαμηλής ακόμα εμβολιαστικής κάλυψης οφείλεται στη νησιωτικότητα. Στην περίπτωση της Μυκόνου είναι η ομάδα 30-44 που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της Astrazeneca και θα πρέπει να ταξιδέψουν στη Σύρο , γιατί μόνο εκεί γίνεται αυτό το εμβόλιο σε όλες τις Κυκλάδες. Αυτό προϋποθέτει διανυκτέρευση , έξοδα και σίγουρα λειτουργεί ανασταλτικά. Δευτερευόντως στη Μύκονο υπάρχει μία εμβολιαστική γραμμή , που δίνει 80 ραντεβού την ημέρα και ζητάμε να υπάρξει και επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές προκειμένου να υπάρχουν περισσότερα ραντεβού. Αυτή τη στιγμή έχει μπουκώσει το σύστημα και ζητάμε επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές".

Δεν υπήρξε πολιτική απόφαση για τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς

Ο Δήμαρχος Μυκόνου αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός οτι η Μύκονος δεν εντάχθηκε στα νησιά γενικού εμβολιασμού , γιατί είχε λίγους κατοίκους  περισσότερους απο το όριο των 10.000 που θεσπίστηκε απο την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα οι ρυθμοί του εμβολιασμού στο νησί να παραμένουν αργοί: "Επειδή έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση των γενικό εμβολιασμό όλων των νησιών με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους και έχουν δρομολογηθεί εμβολιασμοί στα γειτονικά μας νησιά της Τήνου και της Άνδρου,  η Μύκονος επειδή έχει πληθυσμό 10.134  δεν μπήκε στον γενικό εμβολιασμό, αφού έχει λίγους παραπάνω κατοίκους από τις 10.000 που είναι το όριο". Ο κ. Κούκας μίλησε ακόμα και για έλλειψη πολιτικής απόφασης, ώστε να προηγηθούν οι κορυφαίοι τουριστικοί νησιωτικοί προορισμοί εν όψει του Καλοκαιριού.  "Είναι διάφοροι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αυτή την μικρή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της Μυκόνου. Δεν γίνεται στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς όπως η Σαντορίνη , η Ρόδος , η Κέρκυρα και η Μύκονος να μην έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί όπως θα θέλαμε. Δεν υπήρξε πολιτική απόφαση να προηγηθούν οι κορυφαίοι νησιωτικοί τουριστικοί προορισμοί σε μαζικό εμβολιασμό. Αυτό είναι μια πολιτική απόφαση την οποία δεν μπορεί να πάρει ο Δήμος , γιατί τουρισμό κάνουμε όλοι στην Ελλάδα δεν κάνει μόνο η Μύκονος.

Περισσότερα σε Ειδήσεις