Ρομπότ που μαθαίνει από τον άνθρωπο κατασκευάστηκε στο ΑΠΘ

Ένα ρομπότ που θα μαθαίνει εύκολα από τον άνθρωπο και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αρχικά στη βιομηχανία τροφίμων, αλλά και στους υπόλοιπους κλάδους της βιομηχανίας στη συνέχεια, κατασκευάζεται στο Εργαστήριο Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Του Κώστα Παππά

 

Η καινοτομία του αφορά στη δυνατότητά του να αντιλαμβάνεται καλύτερα το περιβάλλον γύρω του και να μαθαίνει εύκολα το έργο που του ζητείται να εκτελέσει. Κάτι τέτοιο επιστημονικά δεν έχει εφαρμοστεί προς το παρόν.

To kedenews επικοινώνησε με τον κ. Φώτη Δημέα ερευνητή του εργαστηρίου του ΑΠΘ και παρουσιάζει τις καινοτομίες αυτού του εγχειρήματος που ξεκίνησε στην Ελλάδα. Ο κ. Δημέας μας εξήγησε αρχικά:  " Είναι μια καινούργια ερευνητική προσπάθεια που ξεκινήσαμε τον τελευταίο χρόνο στο εργαστήριο Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής του ΑΠΘ και σκοπός μας είναι να φτιάξουμε ένα ρομπότ για τη βιομηχανία. Το χαρακτηριστικό θα είναι να μπορεί να μαθαίνει απο τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνει ένας μαθητής από το δάσκαλό του. Θα είναι ένας ρομποτικός βραχίονας που θα μπορεί να προγραμματιστεί απο τον άνθρωπο για εργασίες σε μια βιομηχανία, όπως για παράδειγμα να μαθαίνει να μετακινεί αντικείμενα από έναν ταινιόδρομο σε ένα κιβώτιο στο στάδιο της συσκευασίας".

Μπορεί να μαθαίνει απο τον άνθρωπο

Αναφερόμενος στη διάφορά αυτού του ρομπότ απο άλλα ανάλογα μηχανήματα που υπάρχουν στην αγορά ο ερευνητής του ΑΠΘ επισήμανε: " Η διαφορά σε σχέση με τους βιομηχανικούς βραχίονες που υπάρχουν είναι οτι για ν ατο προγραμματίσεις δεν θα χρειάζεται να μαθαίνεις τη γλώσσα προγραμματισμού ή να πιάνεις το πληκτρολόγιο του ρομπότ , αλλά θα του δείχνεις. Το ρομπότ έχει αισθητήρες, καταλαβαίνει όταν ο άνθρωπος το πιάνει και ακολουθεί την κίνηση του ανθρώπου. Οπότε δείχνοντας ο άνθρωπος την κίνηση στο ρομποτ 2-3 φορές , αυτό έχει μέσα του μια μέθοδο που κατασκευάσαμε που καταλαβαίνει τί θέλει να κάνει ο άνθρωπος και μπορεί πολύ σύντομα να εκτελέσει την εργασία αυτόνομα"

Ο κ. Δημέας εκτίμησε οτι  η συγκεκριμένη εφαρμογή και μεθοδολογία που αναπτύχθηκε στο ΑΠΘ δεν συναντά κάτι αντίστοιχο  στην Ελλάδα , αλλά και στην Ευρώπη

Image removed.

Ετοιμάζεται για τη Βιομηχανία παραγωγής τροφίμων

Ως προς την πρακτική αξιοποίηση του ρομπότ ο κ. Δημέας επισήμανε τα εξής : "Αρχικά θα είναι ένα ρομπότ εργαλείο που θα έχει ένα ευρύ φάσμα εργασιών. Οπουδήποτε σε μια βιομηχανία γίνονται εργασίες μεταφοράς αντικειμένων μπορούμε να αξιοποιήσουμε το  ρομπότ να κάνει τη δουλειά. Έχουμε εστιάσει αρχικά στις βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων όπου έχουν ένα στάδιο συσκευασίας των προϊόντων. Μπορεί να εφαρμοστεί στην αγροτική παραγωγή για την διαλογή προϊόντων".

Οι κάμερες μάτια θα μπορούν να αντιληφθούν τις αλλαγές στο χώρο

Για την κατασκευή του συγκεκριμένου  ρομπότ όπως μας εξήγησε ο κ. Δημέας χρησιμοποιήθηκε και τεχνητή νοημοσύνη:  " Δημιουργούμε ρεαλιστικά πράγμα και αξιοποιούμαι τεχνητή νοημοσύνη  σε αυτό το ρομπότ με την έννοια οτι αυτό θα έχει μια κάμερα που θα είναι τα μάτια του και θα μπορεί να βλέπει. Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης θα καταλαβαίνει αν κάτι στο χώρο του άλλαξε  ή βρίσκεται κάτι που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί".

Σε λίγα χρόνια στην αγορά

Ο ερευνητής του ΑΠΘ μίλησε και για το ενδεχόμενο να δούμε γρήγορα στην αγορά το συγκεκριμένο ρομπότ: " Σε αυτό το στάδιο κάνουμε κάποιες επαφές με πιθανούς συνεργάτες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα της διατροφής και παραγωγής τροφίμων και δείχνουν ενδιαφέρον. Αυτό το ρομποτικό σύστημα θα είναι πολύ εύχρηστο καθώς δεν θα χρειάζεται να προσλάβουν ή να εκπαιδεύσουν ανθρώπινο δυναμικό στη συγκεκριμένη τεχνολογία. θα είναι ένα ρομπότ που θα δουλεύει μαζί με τον άνθρωπο , δεν θα τον αντικαταστήσει. Ελπίζουμε σε ένα χρόνο από τώρα να το βάλουμε σε μια βιομηχανία να δούμε πως δουλεύει και σε μερικά χρόνια να το βγάλουμε στην αγορά"

Περισσότερα σε Ειδήσεις