Ιερά Σύνοδος: Στο στόχαστρό της οι παραβατικοί Μητροπολίτες του Πάσχα

Η Ιερά Σύνοδος προχωράει στη λήψη μέτρων κατά των μητροπολιτών που ειδικά κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα δεν τήρησαν τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και ουσιαστικά δεν τήρησαν και τους περιορισμούς που είχαν ανακοινωθεί κεντρικά από Εκκλησία και Πολιτεία, σχηματίζοντας φακέλους και υποβάλλοντας εισηγήσεις στη Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων.

Με ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) μετά από τη χθεσινή και σημερινή της συνεδρίαση αναφέρει ότι προέβη «σε μία εκτενή θεώρηση των κατά την παρελθούσα Πασχάλιο περίοδο συμπεριφορών και πειθαρχίας των παντός βαθμού Κληρικών προς τις Αποφάσεις Αυτής της Συνεδρίας της 20ής Απριλίου 2021, ως προς την λει­τουρ­γί­α των Ι­ε­ρών Να­ών και εξέφρασε την πικρία και αποδοκιμασία Της για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν εκ προθέσεως διαφοροποιήσεις από τις ομόφωνες Συνοδικές Αποφάσεις».

Πιο συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος «αποφάσισε να ζητήσει από την Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων τον σχηματισμό φακέλλων και την υποβολή εισηγήσεων περί των επομένων ενεργειών Αυτής σχετικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, με τις οποίες οι εν λόγω Αρχιερείς εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Τέλος, σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι κατά τόπους λειτουργικές αυθαιρεσίες, η Σύνοδος αποφάσισε την αποστολή Εγκυκλίου Σημειώματος προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Περισσότερα σε Ειδήσεις