Κέντρο ενημέρωσης για το εμβόλιο και τις παρενέργειες σχεδιάζεται στην Κρήτη

 

Στις προθέσεις της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης αλλά και του Πανεπιστημίου φαίνεται να είναι η δημιουργία κέντρου ενημέρωσης των πολιτών για ζητήματα υγείας, για τα εμβόλια και τις παρενέργειες με φόντο την πανδημία του κορονοϊού. 

Την αποκάλυψη έκανε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο Καθηγητής Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής, δίνοντας τις πρώτες πληροφορίες για το τι σχεδιάζεται.

«Σχεδιάζεται να αναπτυχθεί κέντρο όπου ο πολίτης θα παίρνει πληροφορίες για το εμβόλιο και για τις παρενέργειες. Είναι στις προθέσεις της 7ης ΥΠΕ. Μας παίρνει τηλέφωνο ο κόσμος για να ενημερωθεί. Η κοινωνία μας χρειάζεται ενημέρωση και αυτή η ενημέρωση πρέπει να είναι προσωπική. Και οι φοιτητές μας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και οι εθελοντικές ομάδες να έρθουν και να στηρίξουν διαδικασίες ενημέρωσης ακόμα και το πρόγραμμα των εμβολιασμών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιονής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολίτες βρίσκονται σε σύγχυση καθώς «τα μηνύματα είναι διπλά και τριπλά. Εξακολουθούμε και εμείς οι επιστήμονες να προκαλούμε τη σύγχυση»ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην ταχύτητα της εμβολιαστικής διαδικασίας, όπως είπε «μια σημαντική εξέλιξη στην απόδοση είναι η ανάπτυξη του εμβολιαστικού κέντρου στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μου θίξατε το είδος των εμβολιασμών και των παρενεργειών. Είναι ανάγκη όλοι οι πολίτες να ενημερωθούν για τη χρήση της “κίτρινης κάρτας”. Είναι μήνυμα που στέλνεται σε όλους τους πολίτες. Δυστυχώς η χρήση της “κίτρινης κάρτας” δεν είναι γνωστή. Είναι δικαίωμα στον πολίτη να καταγράψει τις εμπειρίες του από τη χρήση φαρμάκων και των εμβολίων. Είναι κάτι που βοηθάει την επιστημονική κοινότητα».

Ο κ. Λιονής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αναγκαιότητα της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στην Κρήτη. «Έχουμε ήδη δηλώσει τη συμμετοχή μας σε ένα σύστημα που διοργανώνει ο ΕΟΔΥ για να μελετηθεί το επίπεδο ανοσίας σε ένα τυχαίο δείγμα κρητικών. Είναι απαραίτητη η επιδημιολογική επιτήρηση».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το σύστημα υγείας πρέπει να ξαναβρεί τους ρυθμούς του τώρα που «βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ. Ας μη περιοριστούμε μόνο στον κορονοϊό», συμπλήρωσε.

Περισσότερα σε Ειδήσεις