Έγκλημα Γλυκά Νερά: Το προφίλ των εγκληματιών- Τι συμβουλεύουν γνωστοί εγκληματολόγοι

Το συγκλονιστικό έγκλημα στα Γλυκά Νερά συνεχίζει να απασχολεί την ελληνική κοινωνία. Η βάρβαρη επίθεση σε μια οικογένεια νέων ανθρώπων , η δολοφονία  της μητέρας ενός μωρού και το ειδεχθές του εγκλήματος βρίσκονται στην κορυφή επικαιρότητας.

Του Κώστα Παππά

To kedenews φιλοξενεί σήμερα τις απόψεις δυο σημαντικών εγκληματολόγων, της κυρίας Δέσποινας Σβουρδάκου και του κ. Διονύση Χιόνη, οι οποίοι ρίχνουν φως μέσα από την επιστημονική τους ματιά σε λεπτομέρειες του εγκλήματος, και ταυτόχρονα συμβουλεύουν να είμαστε προσεκτικοί στην επίδειξη του υλικού πλούτου στα social media αλλά και εφιστούν την προσοχή στο πως μπορούμε να αντιδράσουμε καλύτερα μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση.

Σκιαγραφούν πάντα το προφίλ των θυμάτων τους

Η κυρία Σβουρδάκου μιλώντας  για την πράξη των εγκληματιών  που επέφερε το θάνατο της εικοσάχρονης μητέρας :  " Είναι ένα έγκλημα που συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία. Οι δράστες είναι επαγγελματίες, έχουν άκρως βίαιη συμπεριφορά , είναι αδίστακτοι δεν κάνουν πίσω με τίποτα αν δεν πραγματοποιήσουν τον στόχο τους, την αφαίρεση πολλών χρημάτων. Επιλέγουν μια ώρα που ο κόσμος κοιμάται , γιατί επιλέγουν τον αιφνιδιασμό. Αφού λοιπόν μπουν στο σπίτι από ένα μικρό παράθυρο το οποίο ήταν εύκολα προσβάσιμο και δεν υπήρχε συναγερμός, οι δράστες εκμεταλλεύονται τις δικές μας παραλείψεις", αναφέρει και συμπληρώνει: "Πρέπει να έχει υπάρξει παρακολούθηση των θυμάτων. Γνωρίζουν το ζευγάρι, έχουν κάνει προφίλ των θυμάτων, την οικονομική τους κατάσταση, εάν υπάρχουν και άλλα άτομα μέσα στο σπίτι. Ο χώρος φυλάσσεται; υπάρχει ιδιωτική ασφάλεια; Όλα αυτά τα βλέπουν. Σκιαγραφούν το προφίλ του συζύγου και της κοπέλας. Κάνουν ένα προφίλ της καθημερινότητας των υποψήφιων θυμάτων, με κάθε λεπτομέρεια. Η ομάδα που μπαίνει μέσα στο σπίτι είναι εκπαιδευμένη και αποφασισμένη για όλα. Έξω υπάρχει κάποιος που φυλάει τα μέλη που είναι μέσα και πραγματοποιούν το σχέδιο. Σίγουρα έχουν σχεδιάσει οτι αν κάτι δεν πάει καλά να υπάρχει γρήγορη διαφυγή. Ήταν αδίστακτοι και βάρβαροι. Από αυτές τις ενέργειες βλέπεις πόσο βάρβαρη είναι η ομάδα. Οι άνθρωποι αυτοί συνήθως είναι βίαιοι και στην καθημερινότητά τους και το βγάζουν  στη συγκεκριμένη ενέργεια.

Μην αντιστεκόμαστε μην αρχίζουμε να φωνάζουμε 

Η γνωστή εγκληματολόγος συμβουλεύει για τον καλύτερο τρόπο αντίδρασής μας μπροστά σε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση:" Καλό είναι σε τέτοιες δύσκολες στιγμές να μην αντιστεκόμαστε,  να μην αρχίζουμε να φωνάζουμε , όσο και να μοιάζει ανέφικτο την ώρα που κοιμάσαι να σε ξυπνήσουν τόσα άτομα και να τα δεις πάνω από το κεφάλι σου με κουκούλες και όπλα. Με τον κ. Μαγγανά έχουμε βγάλει μέτρα πρόληψης μέσα από πρωτογενές υλικό που μαζέψαμε από τις δύο μεγάλες φυλακές Αυλώνα και Κορυδαλλό. Όσο κι αν είναι δύσκολο να μη φωνάξουμε από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης πρέπει να το κάνουμε. Δεν πρέπει να τους αγχώσουμε και άλλο, γιατί έχουν άγχος και οι δράστες, αν κι αυτό μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου και  με τις παράνομες ενέργειες  που κάνουν, γίνονται επαγγελματίες και είναι ψυχροί".

Image removed.

Η διαφορά αυτού του εγκλήματος είναι οτι έχουμε νέα σε ηλικία θύματα

Η κυρία Σβουρδάκου τόνισε οτι η βία πλέον γίνεται συνηθισμένο φαινόμενο και επισημαίνει :"Βλέπουμε αρκετά ΄συχνά στις ειδήσεις άτομα τρίτης ηλικίας να θυματοποιούνται. Βλέπουμε μεγάλα σε ηλικία ζευγάρια που κάμπτεται η αντίστασή τους , βλέπουμε να έχουν αντίστοιχη συμπεριφορά οι δράστες προς τα θύματα. Ασκούν βία, έχουμε δει υποθέσεις και επιθέσεις με σίδερο , με βαριές σωματικές βλάβες, δεν είναι η πρώτη φορά.  Η διάφορά όμως στα Γλυκά Νερά  είναι ότι τα θύματα είναι νέα, 20 χρονών η κοπέλα και 32 χρόνων ο σύζυγος. Και σε άλλες περιπτώσεις απειλούν τα παιδιά διότι αυτά είναι ο αδύναμος κρίκος. Απειλούν τα παιδιά έτσι ώστε οι γονείς να φοβηθούν περισσότερο και μπροστά στο να σώσουν το παιδί τους  να πουν που έχουν τα χρήματα".

Αφήσαν τις τράπεζες και μπαίνουν στα σπίτια

Μιλώντας στο kedenews o εγκληματολόγος κ. Διονύσης Χιόνης μίλησε αρχικά για ποσοτική και ποιοτική διαφορά των ληστειών από το 1990 και μετά: " Υπάρχει από το 1990 και μετά στατιστικά τουλάχιστον μεγάλη αύξηση στις ληστείες στην Ελλάδα και μια ποιοτική διαφοροποίηση των ληστειών που δεν γίνονται πια στις τράπεζες , όπως γινόταν πριν από το 1990 και οι ληστείες γίνονται τώρα σε σούπερ μάρκετ, σε φαρμακεία. Τα μετρητά είναι και λιγότερα λόγω του πλαστικού χρήματος και επιλέγουν πλέον χαμηλότερου ρίσκου τόπους όπως οι κατοικίες. Πηγαίνουν εκεί, γιατί θεωρούν οτι είναι πιο ασφαλείς οι ίδιοι. Αυξάνεται λοιπόν η ληστεία ποσοτικά και διαφοροποιείται ποιοτικά. Η κοινωνία μας γίνεται όλο και πιο βίαιη τα τελευταία χρόνια και σε αυτό παίζει ρόλο και η οικονομική κρίση. Πολύ φοβάμαι οτι θα συνεχίσουμε να έχουμε τέτοια φαινόμενα".

Image removed.

"Δεν θυμάμαι ανάλογη τέτοια περίπτωση"

Σχολιάζοντας τα στοιχεία του στυγνού εγκλήματος στα Γλυκά Νερά ο κ. Χιόνης τόνισε: "Επέλεξαν να επιδείξουν σκληρή βία και εναντίον του ζώου. Όλα αυτά σε συνδυασμό το καθιστούν σπάνιο σαν περιστατικό αν όχι πρωτοφανές. Με μωρό δεν θυμάμαι και εγώ άλλη περίπτωση. Το συγκεκριμένο συμβάν το διαφοροποιεί ότι έχουμε ένα σύνολο από γεγονότα, είναι ο σκύλος τον οποίο κρέμασαν. Ενώ σχετικά εύκολα μάλλον ακινητοποίησαν τον πατέρα το ίδιο εύκολα και ίσως και ευκολότερα θα μπορούσαν να ακινητοποιήσουν και την μητέρα. Θεωρώ οτι ήταν επιλογή τους ίσως για να τρομοκρατήσουν τον πατέρα για να μιλήσει και να πει που βρίσκονται τα χρήματα, σημειώνει ο εγκληματολόγος και προσθέτει:" Οι λεπτομέρειες που μεταφέρει ο αυτόπτης μάρτυρας και παθών μπορεί να αλλάξουν στην πορεία , γιατί ο άνθρωπος αυτός έχει υποστεί φοβερό σοκ. Δεν ήταν ερασιτέχνες και κατ'  επιλογήν τους πήγαν στη βία. Γνώριζαν  που πήγαιναν , γνώριζαν για το σκύλο , γνώριζαν οτι υπάρχουν χρήματα. Γι' αυτό και επέλεξαν να μπουν όταν η οικογένεια ήταν σπίτι για να τους πουν που βρίσκονται τα χρήματα, αλλιώς θα μπαίνανε κάποια άλλη ώρα. Θα δούμε και άλλα τέτοια εγκλήματα στο μέλλον ειδικά αν δεν συλληφθούν. Γενικότερα οι ληστείες έχουν χαμηλό ποσοστό εξιχνιάσεων".

Μην κάνετε επίδειξη πλούτου

Ο κ. Χιόνης συμβουλεύει να μην γίνεται επίδειξη πλούτου και ειδικά στα socia media καθώς κανένας δεν γνωρίζει ποιος ή ποιοι παρακολουθούν το προφίλ του: "Πρέπει να λάβει ο καθένας τα μέτρα του με την έννοια της ειδικής πρόληψης δηλαδή με πόρτες, παράθυρα ασφαλείας, να έχουμε κάμερες, συναγερμούς. Να μην προκαλούμε με επίδειξη πλούτου και να μη δίνουμε στόχο. Ούτε στο facebook να βάζουμε αναρτήσεις ελεύθερες ανοικτές σε όλους για την πισίνα που ήμουν διακοπές και τα χρήματα που βγάζω, όλα αυτά δίνουν στόχο".

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις