Ζώα συντροφιάς: Οργισμένοι οι κυνηγοί με το νομοσχέδιο

«Όχι στην αναγκαστική στείρωση, ναι στην αναπαραγωγή», λένε οι κυνηγετικοί σύλλογοι όλης της Ελλάδας, οι οποίοι δηλώνουν την ξεκάθαρη αντίθεση τους με τις προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς

Της Λυδίας Μπέντρος

Αντίθετες είναι οι κυνηγετικές ομοσπονδίες όλης της χώρας με το νέο σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών. Όπως ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Παπαγρηγορίου Νικόλαος μιλώντας στο kedenews.gr, η αντίθεση των κυνηγών επικεντρώνεται κυρίως σε τρία βασικά άρθρα του νομοσχεδίου «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα "'Αργος"».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαγρηγορίου εξηγεί πως παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να εξετάσει τα αμφιλεγόμενα άρθρα του νομοσχεδίου, οι κυνηγοί της χώρας δυστυχώς διαπίστωσαν πως «το άρθρο 5 που βγήκε σε διαβούλευση δεν εξαιρεί ως σκύλους εργασίας τους κυνηγετικούς σκύλους, καθαρόαιμους και ημίαιμους, ούτε όμως και τους ποιμενικούς, τους σκύλους φύλαξης και διάσωσης και μέσα από το άρθρο επιβάλλεται η αναγκαστική στείρωση. Εμείς ως κυνηγοί δεν θέλουμε να αποστειρώνουμε τους σκύλους μας ούτε είναι κάτι αποδεκτό από εμάς. Η αποστείρωση πολλές φορές συνεπάγεται και με αλλαγές στο ζώο που μπορεί να αφορούν την συμπεριφορά, τον μεταβολισμό ή το πόσο ευάλωτο είναι σε ασθένειες κ.α.».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Παπαγρηγορίου προσθέτει πως: «το άρθρο 6 του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς ξεκαθαρίζει πως απαγορεύεται στους κυνηγούς η ερασιτεχνική εκτροφή των σκύλων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θέτονται σε κίνδυνο οι σπάνιες φυλές που κατέχουμε χρόνια αλλά και ο περιορισμός των ειδών που διαθέτει η Ελλάδα».

Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την αναγκαστική στείρωση και πως σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει νομοσχέδιο με αντίστοιχες προβλέψεις.

«Σκοπιμότητες και διακρίσεις κατά του κόσμου των κυνηγών»

Την ίδια δυσαρέσκεια εκφράζει και η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος μέσα από ανακοίνωση της όπου χαρακτηρίζει ως «τεράστιο και επαναλαμβανόμενο λάθος» την αδιαφορία του υπουργείου να λάβει υπόψιν τις θέσεις και προτάσεις των κυνηγών.

Ακόμη, η ΚΣΕ ξεκαθαρίζει πως «το νομοσχέδιο, στη σημερινή του μορφή, περιλαμβάνει μία σειρά τιμωριών, ποινικών διώξεων και βαρύτατων χρηματικών προστίμων για τους κυνηγούς και χιλιάδες άλλους πολίτες, που έχουν επιλέξει να εντάξουν στη ζωή τους έναν ή περισσότερους σκύλους. Επιβάλλοντας την υποχρεωτική στείρωση όλων των αρσενικών ή θηλυκών σκύλων, τιμωρεί στην ουσία τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων, βάζοντας «ταφόπλακα» στην ερασιτεχνική εκτροφή όλων των φυλών μεταξύ αυτών και των κυνηγετικών».

«Κόντρα» μεταξύ φιλοζωικών και κυνηγών

Ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, άφησε αιχμές για την θέση των φιλοζωικών οργανώσεων στην επταμελή επιτροπή παρακολούθησης που αναμένεται να συνταχθεί σύμφωνα με το άρθρο 33 του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς. Ειδικότερα, ανέφερε πως οι κυνηγοί είναι αντίθετοι με την συμμετοχή των φιλοζωικών οργανώσεων στην επιτροπή καθώς δεν έχουν «κανένα θεσμικό ρόλο σε αντίθεση με τους κυνηγετικούς συλλόγους που είναι αναγνωρισμένα σωματεία από το ίδιο το υπουργείο».

Μάλιστα, οι φιλοζωικές κατηγορούν και θεωρούν υπεύθυνους τους κυνηγούς για τα αυξημένα επίπεδα αδέσποτων σκύλων, αναφέρει ο κ. Παπαγρηγορίου. Ωστόσο, «κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τις εκθέσεις των δημόσιων αλλά και ιδιωτών κτηνιάτρων αλλά ούτε κα από τα κυνοκομεία. Το πρόβλημα λοιπόν σε όλο αυτό δεν είμαστε εμείς», κατέληξε ενώ έκανε λόγο για προσπάθειες ελέγχου στον τομέα της υιοθεσίας.

«Θα προσφύγουμε ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο»

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μαζικές ενέργειες δηλώνουν οι κυνηγοί της χώρας ώστε να αναθεωρηθούν τα τρία αυτά άρθρα αφού έχουν ολοκληρώσει ήδη έναν κύκλο επαφών με τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι δεσμεύτηκαν την εισήγηση αλλαγών ή εξαιρέσεων.

«Σε περίπτωση που δεν εισακουστούν οι ενστάσεις μας και δεν ληφθούν υπόψιν είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή ακόμη και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο», ξεκαθάρισε ο κ. Παπαγρηγορίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου έχει αποφασίσει να  προχωρήσει στη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων, την Τετάρτη 19 Μαΐου, στις 18.00.

Στο χώρο της συγκέντρωσης θα υπάρχει η δυνατότητα της ενημέρωσης όσων πολιτών επιθυμούν, για τις προτάσεις του σχεδίου νόμου, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι ίδιοι να συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση, εκφράζοντας τις απόψεις τους.

Περισσότερα σε Ειδήσεις