Δήμος Σαρωνικού: Πρότυπο βιοκλιματικό σχολείο στα σκαριά

Από τα λυόμενα στο πρότυπο βιοκλιματικό σχολείο. Τέτοιο άλμα νοοτροπίας κάνει ο Δήμος Σαρωνικού, με ένα σχολείο που θα αξιοποιεί όλα τα δυνατά βιοκλιματικά μέσα με στόχο τη σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, εκεί όπου τα παιδιά θα μαθαίνουν για την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσα από μια βιωματική διαδικασία.

Το σχολείο θα κατασκευαστεί στο νότιο τμήμα του υφιστάμενου 1ου Δημοτικού Καλυβίων, σε χώρο όπου σήμερα βρίσκονται λυόμενες αίθουσες διδασκαλίας. Είναι συνολικής επιφάνειας 1.017,38 τ.μ. και αποτελείται από 12 ισόγειες αίθουσες (εννιά διδασκαλίας και τρεις γραφείων και βιβλιοθήκης), από βοηθητικούς χώρους, καθώς και από διαδρόμους που επικοινωνούν με τον αύλειο χώρο πρασίνου.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την τοποθέτηση στην κορυφή του κτιρίου ενός ελαφρού μεταλλικού στέγαστρου, το οποίο και θα αποτελέσει κεντρικό στοιχείο του ειδικού βιοκλιματικού σχεδιασμού. Αξιοποιείται έτσι για φυσικό εξαερισμό και δροσισμό το καλοκαίρι, αλλά και για θέρμανση δια ακτινοβολίας τον χειμώνα.

Για την παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας στο κτίριο, αλλά και για λόγους εκπαιδευτικούς, προβλέπεται να τοποθετηθούν καταμετρητές. Τα αποτελέσματα θα παρουσιάζονται στα παιδιά, τα οποία και θα λαμβάνουν γνώση των επί μέρους καταναλώσεων και θα συμμετέχουν σε εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και δημιουργία σεναρίων για συγκριτική περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας.

Για το φιλόδοξο και πρωτοποριακό εγχείρημα μίλησε ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου: «Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Απαιτείται προσπάθεια απ' όλους, ώστε να εφαρμοστεί αποτελεσματική κλιματική πολιτική και να φτιάξουμε ανθρώπινες και λειτουργικές πόλεις με τη χρήση των νέων διαθέσιμων τεχνολογιών. Το σχολείο μας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τον τρόπο που θα κατασκευάζονται τα σχολικά κτίρια στο μέλλον ». 

Περισσότερα σε Ειδήσεις