Self test: Από την Τετάρτη θα τα προμηθεύονται μαθητές και εκπαιδευτικοί

Από αύριο Τετάρτη 19 Μαΐου θα προμηθεύονται τα δύο self test για τις επόμενες δύο εβδομάδες μαθητές, εκπαιδευτικοί, αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων.

Με βάση την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, η προμήθεια των self test στους δικαιούχους θα γίνεται από αύριο Τετάρτη έως και το Σάββατο 22/5 (κατά τις εργάσιμες ώρες, πλην διανυκτερεύσεων και διημερεύσεων) από τα φαρμακεία.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν δύο τεστ, ένα για την ερχόμενη εβδομάδα και ένα για τη μεθεπόμενη. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν αντιδράσεις για τη μείωση των τεστ από δύο σε ένα ανά εβδομάδα από τη μεριά των εκπαιδευτικών, ενώ και ειδικοί, όπως ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, έχουν τονίσει ότι η πρόταση της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας ήταν για δύο τεστ.

Η Ντίνα Ρέππα, δασκάλα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αριστοτέλης» και το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ δήλωσε χθες στο kedenews.gr ότι η απόφαση του υπουργείου είναι ένας «εμπαιγμός απέναντι στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία λόγω της πανδημίας».

Η κ. Ρέππα πρόσθεσε ότι: «Δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση από το υπουργείο για αυτή την απόφαση, ενώ από εδώ και πέρα κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τα κρούσματα που θα εμφανιστούν και θα μπορούσαν να εντοπιστούν έστω με το self test».

Self test: Τι προβλέπεται αν βρεθεί θετικό
  • Για τους μαθητές, το θετικό αποτέλεσμα δηλώνεται στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.
  • Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων, η δήλωση θετικού αποτελέσματος εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.
  • Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Περισσότερα σε Ειδήσεις