Θεσσαλονίκη: 102 χρόνια μετά την Ποντιακή γενοκτονία η λύρα κλαίει ακόμα

Σε κλίμα συγκίνησης και προσαρμοσμένη στα υγειονομικά πρωτόκολλα τελέστηκε το πρωί της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη η επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία ήταν παρούσα, εκεί, στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας. 102 χρόνια μετά την αποτρόπαια γενοκτονία, ο σαν κλάμα ήχος της Ποντιακής λύρας, συνοδευόμενος από τους βιωματικούς στίχους του Καβάφη, συγκίνησαν...

Το τελετουργικό έγινε παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, της αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, της προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνας Σαχινίδου, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Αμανατίδη και άλλων εκπροσώπων της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης.

Κοινό σημείο όλων των ομιλιών ήταν η αποτροπή προς την γενοκτονία καθώς η απαίτηση να αναγνωρισθεί επισήμως από την Τουρκία. «Στείλαμε ένα μήνυμα ότι θα πρέπει η ελληνική Πολιτεία να εντάξει στη διπλωματική της ατζέντα το θέμα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι τη δικαίωση» τόνισε η πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), Χριστίνα Σαχινίδου.

Κατά την ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι ήρθε η ώρα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, η ώρα να ζητήσει συγγνώμη η Τουρκία.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε ότι ο δήμος αποστέλλει σήμερα 40 επιστολές προς τις αδερφοποιημένες πόλεις τονίζοντας την αναγκαιότητα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης επισήμανε ότι χρέος της Πολιτείας είναι να τιμήσει αλλα και να τηρήσει τις δεσμεύσεις για την προώθηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

 

Τέλος, πολύ σηματική κίνηση έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αναφορικά με το ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης του τραγικού γεγονότος. Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρει:

“Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποστέλλει επιστολές στις αδελφοποιημένες πόλεις ανά τον κόσμο, για να ξεκινήσουμε μια πανστρατιά για την αναγνώριση από όλον τον πολιτισμένο κόσμο αυτής της θηριωδίας ως μιας από τις χειρότερες γενοκτονίες που συνέβησαν στην ιστορία της ανθρωπότητας”, υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας, απευθύνοντας την έκκληση “να παλέψουμε ενωμένοι” για τη δικαίωση των 353.000 ψυχών που χάθηκαν.

Περισσότερα σε Ειδήσεις