Γάμοι - Βαπτίσεις Κορονοϊός: Καθυστερεί το άνοιγμα στους χώρους δεξιώσεων, τέλος η υπομονή των επιχειρηματιών

Δυσαρέσκεια και απογοήτευση προκάλεσε η απόφαση της Κυβέρνησης να μην ανοίξουν οι χώροι μαζικών εκδηλώσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος (γάμοι, βαπτίσεις, χοροεσπερίδες), παρά μόνο τα καταστήματα εστίασης. Από το ξέσπασμα της πανδημίας ο συγκεκριμένος κλάδος έχει λειτουργήσει ελάχιστους μήνες, με αυστηρά μέτρα ενώ η κατηγορία στην οποία ανήκουν δεν δικαιολογεί ικανοποιητική οικονομική στήριξη από το κράτος σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων επίσης υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τον χρόνο και τους όρους ανοίγματος των κτημάτων, φέρνει  σε δύσκολη θέση τους επιχειρηματίες οι οποίοι αδυνατούν να απαντήσουν στον προγραμματισμό εκδηλώσεων που ζητούν οι πελάτες τους. Το kedenews μίλησε με τον Πρόεδρο της ΕΝΙΚΚ Κωνσταντίνο Καραμήτσο, ο οποίος δήλωσε πως η «υπομονή μας  εξαντλήθηκε».

Της Αλεξάνδρας Ντούσκα

  • Η Κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα εδώ και κάποιες ημέρες αρκετών δραστηριοτήτων μεταξύ αυτών και της εστίασης, αφήνοντας απ' έξω τους χώρους μαζικών εκδηλώσεων. Σας απογοήτευσε η απόφαση αυτή;

Η παράλογη απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει τις κοινωνικές εκδηλώσεις παράλληλα με το άνοιγμα της υπόλοιπης εστίασης, αποτελεί μια τεράστια αδικία για τον κλάδο μας, ο οποίος ζει και ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο.

Είμαστε 15 μήνες κλειστά και για να επαναλειτουργήσουμε χρειαζόμαστε πλέον οικονομική στήριξη και χρονικό περιθώριο μηνών  για να μπορέσουν τα ζευγάρια να επιλέξουν χώρο για να οργανώσουν την δεξίωση τους, όπως την ονειρεύονται.

  • Με ποιους όρους θα μπορούσε να ανοίξει ο κλάδος εγκαίρως και με ασφάλεια;

Προτείναμε στην κυβέρνηση να γίνονται self test για όλους τους προσκεκλημένους και να τηρούνται  2πλασιες αποστάσεις από την ήδη λειτουργούσα υπόλοιπη εστίαση. Είμαστε ο μοναδικός κλάδος που μπορεί να γίνει ιχνηλάτιση, με συγκεκριμένους πελάτες και όχι με τυχαίους περαστικούς. Θέμα λοιπόν μεταδοτικότητας του ιού στους τεράστιους χώρους μας, δεν τίθεται. Τα εστιατόρια, που τώρα δεν έχουν περιορισμό 100 ατόμων, κάνουν γάμους με χώρους λίγων τετραγωνικών μέτρων ενώ σε εμάς με χιλιάδες τ.μ απαγορεύεται. Ακόμη οι αίθουσες μας , οι οποίες είναι μεγάλων διατάσεων σε ύψος και πλάτος και με μεγάλα ανοίγματα, θα έπρεπε  να εξομοιωθούν με χώρους θεάτρων και συναυλιών , οι οπαίοι ανοίγουν 28/5. Εμείς λοιπόν κατόπιν των ανωτέρω ζητάμε απεριόριστο αριθμό ατόμων.

  • Από το ξέσπασμα της πανδημίας ο δικός σας κλάδος έχει δουλέψει ελάχιστα, τμηματικά και με αυστηρούς όρους. Η οικονομική στήριξη που έχετε λάβει απο το κράτος για την ενίσχυση των επιχειρήσεων σας , είναι ικανοποιητική;

Στο θέμα της οικονομικής στήριξης μας θα ήθελα να σημειώσω τις πολύ μικρές επιστρεπτέες που λάβαμε, καθότι δεν απασχολούμε μόνιμο προσωπικό. Στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 7 % για αγορά πρώτων υλών δεν εμπίπτουμε, το δε πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας είναι άφαντο από το Δεκέμβριο που το έχουμε υποβάλλει. Για να ανοίξει ένας χώρος δεξιώσεων, χρειαζόμαστε μετά από 15 μήνες χρήματα και όχι δανεικά. Η συντήρηση εγκαταστάσεων, κήπων, πισίνων, όπως και ο ΕΝΦΙΑ και τα δημοτικά τέλη τρέχουν. Θα πρέπει να βγει άμεσα ένα πακέτο αποκλειστικά για εμάς ,με την κατακόρυφη πτώση τζίρου που έχουμε, αφορολόγητο μη επιστρεπτέο, μη φορολογούμενο. Σε όλη την χώρα δεν είμαστε πάνω από 500 κτήματα , δεν κοστίζουμε στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά παράλληλα έχουμε πολύ μεγάλο πολλαπλασιαστή επαγγελμάτων που μας ακολουθούν και καταστρέφονται.

  • Οι πελάτες σας, ζευγάρια που θέλουν να προγραμματίσουν εκδηλώσεις στους χώρους σας, κλείνουν ημερομηνίες ; Και αν υπάρχουν ακυρώσεις.

Αυτή τη στιγμή χάνουμε και τον Ιούνιο. Τα νέα ζευγάρια δεν δίνουν προκαταβολές για νέες δεξιώσεις ,τα παλαιά θα ζητήσουν σε λίγο επιστροφές χρήματων και εμείς είμαστε εγκλωβισμένοι. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε!  Ζητάμε από την κυβέρνηση άμεση λύση των προβλημάτων μας. Το υπουργείο Ανάπτυξης το έχει αντιληφθεί, θα πρέπει οι λοιμωξιολόγοι και το υπουργείο Οικονομικών επίσης να τον αντιληφθούν.

 

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις