Self test: Ποιοι και πότε πρέπει να το κάνουν πλέον

Μέχρι το Σάββατο 22 Μαΐου θα μπορούν να προμηθεύονται self test οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και το υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων

Οι δικαιούχοι θα λάβουν δύο τεστ, ένα για την ερχόμενη εβδομάδα και ένα για την μεθεπόμενη.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στα σχολεία θα κάνουν μία φορά την εβδομάδα αυτοδιαγνωστικό τεστ, αντί για δύο που ίσχυε έως σήμερα.

«Η προηγούμενη οδηγία από τη Δευτέρα 17/5 θα απαιτείται η διενέργεια self-test μία φορά εβδομαδιαίως για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας. Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί, θα δηλώνεται το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/ σύμφωνα με τις οδηγίες, και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα φέρουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, που θα επιδεικνύουν στο σχολείο», σύμφωνα με τη νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Να σημειωθεί ότι τα παιδιά που πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και παιδικούς σταθμούς, η λειτουργία των οποίων ξεκίνησε από τη Δευτέρα 17 Μαΐου, δεν θα υποβάλλονται σε self test σε αντίθεση με τους εργαζόμενους.

Πώς θα προμηθευτείτε τα self test

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων με ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι «η διάθεση των τεστ covid-19 (rapid - self test) προς το κοινό για αυτοδιάγνωση επιτρέπεται να γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία».

Σημειώνεται πως η προμήθεια των τεστ από τα φαρμακεία από ενήλικους μαθητές και εκπαιδευτικούς γίνεται βάσει του ΑΜΚΑ τους. Για τους ανήλικους μαθητές, τα τεστ παραλαμβάνουν γονείς και κηδεμόνες με τον ΑΜΚΑ των μαθητών.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι η δωρεάν διάθεση self-test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Περισσότερα σε Ειδήσεις