Κέρκυρα: Πληρώνουν «χρυσάφι» την διαχείριση απορριμμάτων * Παραμένουν παγωμένα τα έργα στο Τεμπλόνι

Στις Καλένδες έχει πάει ο σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων της Κέρκυρας και την ίδια ώρα χρυσάφι πληρώνουν οι κάτοικοι την απομάκρυνση των απορριμμάτων στην εγκατάσταση της Κοζάνης

Της Μαρίας Θαλασσινού

Το κόστος ανά τόνο ανέρχεται στα 119 ευρώ, ενώ εάν είχαν δημιουργηθεί οι προβλεπόμενες εγκαταστάσεις στο νησί, το κόστος θα ήταν πολύ, μα πολύ χαμηλότερο.

Πάντως, μέχρι στιγμής, παγωμένα παραμένουν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στον δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων. Πρόκειται για τα έργα που είχε δρομολογήσει η περιφερειακή αρχή Γαλιατσάτου. Αλλά με την αλλαγή σκυτάλης στις εκλογές του 2019 και με την σύσταση του νέου φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, καθώς θεσπίστηκε ειδικός διαβαθμιδικός σύνδεσμος Ιονίων Νήσων με το νόμο 4685/2020, αυτό έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα ήδη δρομολογημένα έργα.

Μπορεί, λοιπόν, η πόλη της Κέρκυρας να μην έχει γεμίσει σκουπίδια, καθώς δεν λειτουργούν πλήρως οι εγκαταστάσεις στο Τεμπλόνι, που παραμένουν σε εκκρεμότητα, αλλά το κόστος είναι υπέρογκο για τους δημότες!

Η σύμβαση που έχει κάνει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας με τον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Κοζάνη, όπου διατηρείται μια σύγχρονη μονάδα ορίζει ότι για κάθε έναν τόνο θα πληρώνουν 41 ευρώ. Όμως το συνολικό κόστος ανεβαίνει πολύ περισσότερο εάν υπολογίζει κάποιος ότι το κόστος μεταφοράς ανά τόνο είναι 78 ευρώ. Οπότε στους δημότες της Κεντρικής Κέρκυρας το κόστος ανέρχεται σε 119 ευρώ τον τόνο σύμμεικτων απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας παράγει ημερησίως 125 τόνους την ημέρα εκ των οποίων οι 105 τόνοι προωθούνται προς την μονάδα επεξεργασίας της Κοζάνης και οι υπόλοιποι 20 τόνοι θάβονται στην εγκατάσταση στο Τεμπλόνι. Σύμφωνα με τους κατοίκους έντονη είναι δυσοσμία στην περιοχή καθώς δεν γίνεται καμία επεξεργασία διαλογής τους οργανικού υπολείμματος από τα σύμμεικτα απορρίμματα.

Περισσότερα σε Ειδήσεις