Κυκλάδες-Συγκοινωνίες: Εγκρίθηκε η άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου στην Ίο

Ενισχύονται και στην χώρα μας τα υδατοδρόμια. Πρόκειται για μια φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία συγκοινωνιακής σύνδεσης, που μπορεί να καρποφορήσει και στην Ελλάδα, μιας που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα νησιωτικά συμπλέγματα παγκοσμίως και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Της Μαρίας Θαλασσινού

Έτσι, λοιπόν, για τα νησιά των Κυκλάδων δόθηκε η πρώτη έγκριση άδεια ίδρυσης για το υδατοδρόμιο της Ίου, που θα είναι το πρώτο υδατοδρόμιο στις Κυκλάδες. Σε επόμενο διάστημα θα εκδοθεί και η απαιτούμενη άδεια λειτουργίας, προκειμένου να προσδέσουν τα πρώτα υδροπλάνα. Στους σχεδιασμούς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι η ανάπτυξη 30 υδατοδρομιών στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, προκειμένου διασφαλιστεί η ενίσχυση των μετακινήσεων που θα διευκολύνει τόσο τους νησιώτες, όσο και τους τουρίστες.

Αλλάζουν οι συγκοινωνίες στις Κυκλάδες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια», Τάσο Γκόβα, που μιλά στο kedenews.gr πρόκειται για μια «συγκοινωνιακή υπηρεσία πνοής», δηλώνοντας την ικανοποίησή του για την έγκριση άδειας ίδρυσης του υδατοδρομίου της Ίου. Εξηγεί, μάλιστα, ότι τα υδροπλάνα συνιστούν «το κατάλληλο και ευέλικτο μέσο μεταφοράς» για τις νησιωτικές Περιφέρειες με πολλά και διάσπαρτα νησιά όπως του Νοτίου Αιγαίου.

Μαζί με την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και της ποιότητα ζωής των νησιωτών, «η λειτουργία των υδατοδρομίων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου θα αυξήσει το εύρος των συνδυασμένων μεταφορών, ώστε σε συνεργασία με ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρείες, να εξασφαλίζεται η βέλτιστη εξυπηρέτηση Τουριστών και μόνιμων κατοίκων», υπογραμμίζει ο Τάσος Γκόβας.

Ίσως μέσα στο καλοκαίρι

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του υδατοδρομίου της Ίου, ο Τ. Γκόβας δεν αποκλείει να γίνει αυτό το καλοκαίρι, αλλά όπως εξηγεί «αυτό θα εξαρτηθεί από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο της Ίου». Βέβαια, επισημαίνει ότι από τις προδιαγραφές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας απαιτείται στη λιμενική ζώνη να τοποθετηθεί ένας οικίσκος 60 τμ προκειμένου εκεί να γίνεται ο έλεγχος και ταυτοποίησης των επιβατών, όπως είναι ο σταθμός check in, μόνο που η κάθε επιβίβαση είναι για 19 άτομα ανά υδροπλάνο.

Ιός – Σύρος σε 20 λεπτά!

Ο σχεδιασμός για το υδατοδρόμιου της Ίου είναι να προσδένουν ταυτόχρονα ένα ή δυο υδροπλάνα. Στα πρώτα δρομολόγια, αναμένεται να μπει η Σύρος με πρωινό δρομολόγιο και επιστροφή το μεσημέρι. Η διάρκεια του δρομολογίου θα είναι μόλις 20 λεπτά! «Θα ξεκινήσουμε με τουλάχιστον ένα δρομολόγιο και η αύξηση των δρομολογίων θα εξαρτηθεί από την ζήτηση», σημειώνει ο Τ. Γκόβας.

Ικανοποίηση από τον δήμαρχο Ίου

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ίου, Γκίκας Γκίκας αναφέρεται στα πολλαπλά οφέλη από την επικείμενη λειτουργία του υδατοδρομίου αναφερόμενος τόσο στην εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων, καθώς θα είναι σε δωδεκάμηνη βάση αλλά και στην διευκόλυνση πρόσβασης για τους τουρίστες. «με τη λειτουργία του υδατοδρομίου θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που προβλέπεται να καλυφθούν από ντόπιους κατοίκους με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται για το νησί μας», υπογραμμίζει ο Γκίκας Γκίκας.

Πειραιάς – Ίος σε 40 λεπτά!

Μαζί με την δημιουργία του υδατοδρομίου στην Ίο, στα επόμενα σχέδια της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» είναι η ανάπτυξη υδατοδρομίου από το Φαληρικό Όρμο και η σύνδεση με την Ίο θα είναι διάρκειας 35 έως 40 λεπτών. Στην ερώτηση προς τον Τ. Γκόβα για την τιμή του εισιτηρίου, ο ίδιος είπε πως αυτή θα είναι «χαμηλότερη από την τιμή αεροπορικού εισιτηρίου και υψηλότερη από το ακτοπλοϊκό εισιτήριο».

Για τους λάτρεις των αεροπλάνων

Για τους λάτρεις των αεροπλάνων, τα υδροπλάνα θα κάνουν στον χώρο του Αιγαίου και των Κυκλάδων χαμηλές πτήσεις στα 2.000 με 3.500 πόδια. Ο επιβάτης θα μπορεί να βλέπει ότι τη γεωμορφολογία των νησιών μας από ψηλά, σαν να μπορεί να τα αγγίξει! Η επαφή των υδροπλάνων τύπου Bombardier με την θάλασσα θα είναι για 100 μέτρα από το λιμάνι αποχώρησης και 150 μέτρων από το λιμάνι πρόσδεσης.

Τις επόμενες ημέρες η εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια» θα λάβει άδεια ίδρυσης για το υδατοδρόμιο του Ρεθύμνου! Ήδη στην χώρα μας ήδη λειτουργούν τα υδατοδρόμια της Κέρκυρας, των Παξών και της Πάτρας.

Περισσότερα σε Ειδήσεις