Νίκη Κεραμέως: Επισκέφθηκε το Ίδρυμα «Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών»

Η Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε το Ίδρυμα «Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών». 

Το συγκεκριμένο Ίδρυμα είναι εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σε σχετική ανακοίνωσή του το Υπουργείο χαρακτηρίζει το Ίδρυμα ως «μοναδικό θεσμό» και «με ιδιαίτερη συνεισφορά στον πνευματικό βίο της χώρας, από το 1927, έτος ίδρυσής του, καθώς και ένα πραγματικό κόσμημα στα όρια του οικισμού των Σπετσών».

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας, η κ. Κεραμέως «ξεναγήθηκε στους χώρους του Ιδρύματος από τον Πρόεδρο κ. Πέτρο Πετρακόπουλο, τη Διευθύντρια κα Ζωή Παπαδάκη και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, οι οποίοι της παρουσίασαν τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα των 17 μηνών διοίκησής τους, καθώς και το σχεδιασμό των επόμενων στόχων και δράσεων.

Ανάμεσα στις σημαντικές πρωτοβουλίες της διοίκησης είναι η υπεράσπιση και αξιοποίηση της περιουσίας του Ιδρύματος, οι συνέργειες με το Δήμο, την τοπική κοινωνία και φορείς πολιτισμού, η οικονομική εξυγίανση και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ΑΚΣΣ. Η υπογραφή συμφωνητικού για τη διενέργεια συνεδρίων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος και Μνημονίου Συνεργασίας με το Πάντειο Πανεπιστήμιο σηματοδοτεί την ενεργό ανάπτυξη νέων συνεργασιών με την επιστημονική κοινότητα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Μεταξύ των πολιτιστικών έργων και εκδηλώσεων που έχουν τελεσθεί το τελευταίο διάστημα συγκαταλέγονται φεστιβάλ, συναυλίες μουσικής και θεατρικές παραστάσεις στο αρχαιόμορφο θέατρο χωρητικότητας περισσότερων από 1.000 θεατών, διεθνή συνέδρια, έκθεση γλυπτικής, συνεργασία με το φορέα «Μονοπάτια πολιτισμού» και με τηΜουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η προβολή της βιβλιοθήκης της Αναργυρείου Σχολής, που διαθέτει μια συλλογή από 5.500 βιβλία παλαιών εκδόσεων.

Δημιουργήθηκε ένας ειδυλλιακός πολυχώρος

Παράλληλα, στο διάστημα αυτό αναδείχθηκε το μουσείο με οργάνωση ξεναγήσεων, δημιουργήθηκε ένας ειδυλλιακός πολυχώρος, ενώ ιδρύθηκε διεθνής θερινή μουσική ακαδημία (https://maakss.com), η οποία ξεκινά στις 6 Ιουλίου 2021 και θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση. Νέοι μουσικοί από όλον τον κόσμο συμμετέχουν σε Master Classes με καταξιωμένους διεθνώς σολίστες/καθηγητές, στις πολυτελείς εγκαταστάσεις της ιστορικής Σχολής των Σπετσών.

Πηγή: maakss.com

Ήδη συμμετοχή έχουν εξασφαλίσει μουσικοί/μαθητές από τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Βραζιλία, την Αμερική, την Κύπρο, το Ισραήλ, τη Σερβία, την Ουκρανία και την Ελλάδα. Παράλληλα, με αφορμή την επέτειο των 20 ετών από την απώλεια του διεθνώς διακεκριμένου συνθέτη και μαθητή της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών Ιάννη Ξενάκη, διοργανώνεται, σε συνεργασία με το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής», αναδρομική έκθεση με σπάνια τεκμήρια, σχετικά με τη ζωή και το ρηξικέλευθο μουσικό του έργο.

Η νέα ώθηση στην αξιοποίηση του πολιτιστικού και φυσικού μας πλούτου και η δυναμική αλληλεπίδραση με την κοινωνία, την τέχνη, την επιστήμη, προσδίδουν εκ νέου στην ιστορική Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών την περίοπτη θέση που της αξίζει στον πολιτιστικό και επιστημονικό χάρτη της χώρας».

Περισσότερα σε Ειδήσεις