ΕΕ: Συνεδριάζουν οι 27 για τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας

Συνεδριάζουν οι 27 ισχυροί της Ευρώπης, προκειμένου να αποφασίσουν την ποσότητα και την ποιότητα των ποινών που θα επιβληθούν στη Λευκορωσία, με αφορμή το περιστατικό με την πτήση της Ryanair που αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, ώστε να συλληφθεί ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς, αντιφρονούντας στο καθεστώς Λουκασένκο. Βασικό ζητούμενο η ομοφωνία των χωρών. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα θέσει το «άνευ προηγουμένου» περιστατικό με την πτήση της Ryanair που αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, τονίζοντας ότι «δεν θα παραμείνει χωρίς συνέπειες». Παράλληλα, η ΕΕ ζητεί την άμεση απελευθέρωση του Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο τραπέζι των «27»ήδη βρίσκονται συγκεκριμένες προτάσεις για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και εξετάζονται τα εξής:

Πρώτον, η διεξαγωγή έρευνας από τον ICAO για τυχόν παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων. Δεύτερον, εξετάζεται η μη χρήση του λευκορωσικού εναέριου χώρου από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες. Τρίτον, η απαγόρευση προσγείωσης της λευκορωσικής αεροπορικής εταιρείας, Belavia. Τέταρτον, ο τερματισμός των διελεύσεων «transit», συμπεριλαμβανομένου του χερσαίου χώρου, από τη Λευκορωσία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν αποκλείεται, επίσης, να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή να ενισχυθεί το ήδη υφιστάμενο καθεστώς επιβολής κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Περισσότερα σε Ειδήσεις