Μ. Χατζηγιαννάκης: Στην εντατική η Αυτοδιοίκηση με τις μικροπολιτικές λογικές της ΝΔ

Μ. Χατζηγιαννάκης: Στην εντατική η Αυτοδιοίκηση με τις μικροπολιτικές λογικές της ΝΔ στον εκλογικό νόμο.

Για ένα εκλογικό σύστημα στους ΟΤΑ που αποκλειστικό στόχο έχει να εξυπηρετήσει τους γαλάζιους δημάρχους αλλά σε καμιά περίπτωση την Αυτοδιοίκηση έκανε λόγο ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης, κατά την τοποθέτησή του στην επί των άρθρων συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της βουλής.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως η κυβέρνηση επικαλείται υποκριτικά την κυβερνησιμότητα, προκειμένου να καθιερώσει ένα υπερπλειοψηφικό σύστημα που νοθεύει τη λαϊκή ετυμηγορία, ολοκληρώνοντας τη μεθοδική υπονόμευση των προγραμματικών συγκλίσεων και συνεργασιών που άρχισε από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης της ΝΔ.

“Καθησυχάζατε και διαβεβαιώνατε τους δημάρχους ότι εφόσον εκλεγείτε θα μεταφέρετε όλες τις αρμοδιότητες στις οικονομικές επιτροπές και ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουν καμιά απολύτως συνεργασία με άλλες δημοτικές δυνάμεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν άφησε ποτέ το σύστημα του Κλεισθένη I να εφαρμοστεί στην πράξη.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών και υπεύθυνος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την Αυτοδιοίκηση υποστήριξε ότι με το 43% ως όριο εκλογής το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να διευκολύνει τους ήδη εκλεγμένους γαλάζιους δημάρχους και περιφερειάρχες να επανεκλεγούν, νομοθετώντας παράλληλα πληθώρα θεσμικών εμποδίων στις αντίπαλες δημοτικές παρατάξεις. “Τι άλλο νόημα έχει το 43%, από τη στιγμή που ούτως ή άλλως εξασφαλίζετε την κυβερνησιμότητα πριμοδοτώντας τα 3/5 των εδρών των συμβουλίων στον νικητή;” διερωτήθηκε.

Αναφορικά με τις κοινότητες και την πρόθεση της ΝΔ να καταργήσει την τρίτη κάλπη για την ανάδειξη των κοινοτικών συμβουλίων, ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης καταλόγισε κυβερνητική αδιαφορία και άγνοια των συνθηκών και των αναγκών των τοπικών κοινοτήτων. Παράλληλα, επεσήμανε πως αυτή ακριβώς η παρουσία της ξεχωριστής κάλπης ήταν που έδωσε κίνητρο και ενεργοποίησε χιλιάδες νέους κατά πλειοψηφία ανθρώπους σε πόλεις και χωριά για να ασχοληθούν με τα κοινά του τόπου τους, πολίτες που όπως είπε πρόθεση του ΥΠΕΣ είναι να τους μετατρέψει σε ψηφοσυλλέκτες των κομματικών υποψηφίων.

Κλείνοντας, ο βουλευτής Ευβοίας τόνισε πως ορισμένες μικροαλλαγές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο νομοσχέδιο δεν αλλάζουν τον αντιδημοκρατικό και αναχρονιστικό χαρακτήρα του, ούτε και την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει τις κοινότητες και να επιδεινώσει την κατάσταση στον χώρο της Αυτοδιοίκησης συνολικά

Περισσότερα σε Ειδήσεις