Περιφέρεια Αττικής: Ενίσχυση των επιχειρήσεων από 1η Ιουνίου ύψους 250 εκατ. ευρώ

«Πράσινο φως» δόθηκε για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής από τη 1η Ιουνίου ύψους 250 εκατ. ευρώ

«Στεκόμαστε δίπλα στη μικρή επιχείρηση της Αττικής και ξεπερνάμε μαζί τις συνέπειες της πανδημίας. Η Αυτοδιοίκηση είναι δίπλα στην κοινωνία, παρά τα εμπόδια που προκύπτουν από το γραφειοκρατικό μοντέλο λειτουργίας του κράτους», τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης.

Ειδικότερα από την 1η Ιουνίου οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Αττικής, των οποίων η αίτηση για χρηματοδότηση εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μπορούν να προχωρήσουν στην εκταμίευση της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης που θα τους καταβληθεί, μέσω του ειδικού προγράμματος που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής, ύψους 250 εκατ. ευρώ με πόρους του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.

Συνολικά, 42.254 επιχειρήσεις υπέβαλλαν αίτηση για ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ), εκ των οποίων τελικά εγκρίθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΣΠΑ περισσότερες από 9.000.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020, στη συνέχεια διευρύνθηκαν οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που είχαν δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση, όσο και το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης (από 200 σε 250 εκατ. ευρώ), με καταληκτική ημερομηνία την 20η Ιανουαρίου 2021.

Οι λόγοι των καθυστερήσεων

Αναφορικά με απόψεις που επιρρίπτουν στην Περιφέρεια Αττικής υπαιτιότητα για την καθυστέρηση της εκταμίευσης, με ανακοίνωσή της παραθέτει τις κατηγορίες και απαντά συνέχεια ότι:

  1. Καθυστερεί υπερβολικά η εκταμίευση των χρημάτων από το Πρόγραμμα της Περιφέρειας, ενώ το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ταχύτερη υλοποίηση και ήδη οι επιχειρήσεις έχουν πάρει χρήματα.
  2. Η Αυτοδιοίκηση καθυστερεί εξαιτίας των γραφειοκρατικών της αγκυλώσεων, ιδιαίτερα στη διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων ενώ οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν σε πολύ συντομότερο χρόνο τον έλεγχο των αιτήσεων.

Ωστόσο, επισημαίνει η Περιφέρεια, η πραγματικότητα έχει ως εξής:

Αναφορικά με το πρώτο ζήτημα σημειώνει ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά προγράμματα: Αυτό της Περιφέρειας αφορά σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ενώ του Υπουργείου Οικονομικών απαιτεί επιστροφή μέρους του ποσού ενίσχυσης που λαμβάνει η επιχείρηση.

Οι διαδικασίες έγκρισης των δύο προγραμμάτων

Στο πρόγραμμα του ΥΠΟΙΚ δίδεται πρώτα η ενίσχυση με βάση τα δηλωθέντα (εν είδει υπεύθυνης δήλωσης) από τις επιχειρήσεις και τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ (στα οποία δεν έχουν πρόσβαση ούτε οι Κεντρικές, ούτε οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΕΣΠΑ) και ακολουθεί ο έλεγχος των στοιχείων. Και όλοι γνωρίζουμε όσα είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, με επώνυμα περιστατικά κατάφωρης παραβίασης των προβλέψεων του συγκεκριμένου προγράμματος, με καταβολή ποσών που στηρίχθηκαν σε ψευδείς κι ανακριβείς αιτήσεις, τα οποία προσπαθεί τώρα το κράτος να πάρει πίσω, αναφέρει η Περιφέρεια, σημειώνοντας ότι στο πρόγραμμα της "ακολουθούνται αυστηρά οι ευρωπαϊκές οδηγίες, προηγείται ο έλεγχος και ακολουθεί μετά η καταβολή των ενισχύσεων".

Το πρόγραμμά μας, υπογραμμίζει, περιλαμβάνει συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ όλων των αιτήσεων που υποβλήθηκαν προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση οι επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη βαθμολογία και συγκεκριμένα προηγείται έλεγχος δικαιολογητικών και βαθμολόγηση τριών κριτηρίων:

  • Αριθμός εργαζομένων στην επιχείρηση
  • Πτώση κύκλου εργασιών μεταξύ του 2ο.υ Τριμήνου του 2019 και 2ου Τριμήνου του 2020 με βάση στοιχεία από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
  • Δείκτης κερδοφορίας έτους 2019 με βάση στοιχεία του Ε3 της κάθε επιχείρησης.

Ο έλεγχος, επιβεβαίωση και αξιολόγηση αυτών των κριτηρίων για το σύνολο των επιχειρήσεων είναι καθοριστικός και απαραίτητος προκειμένου να μην λάβουν χρηματοδότηση επιχειρήσεις με ψευδείς δηλώσεις ή/και στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση των ελέγχων η Περιφέρεια παρατηρεί ότι θα μπορούσαν οι υπηρεσίες της να έχουν ολοκληρώσει γρηγορότερα τον έλεγχο των αιτήσεων αν είχαν πρόσβαση απευθείας στα στοιχεία της κάθε επιχείρησης, σημειώνοντας ότι "δυστυχώς αυτή την πρόσβαση, στα πλαίσια της δια-λειτουργικότητας των υπηρεσιών του κράτους δεν την έχουμε ακόμη".

Περισσότερα σε Ειδήσεις