Εθνικό Προενταξιακό Κέντρο: Προϋποθέσεις Μπακογιάννη για μετατροπή της δομής στον Ελαιώνα

Σε Εθνικό Προενταξιακό Κέντρο μετατρέπεται η δομή φιλοξενίας προσφύγων του δήμου Αθηναίων στον Ελαιώνα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας στη σημερινή του συνεδρίαση, ότι είναι σ' εξέλιξη σχετικές συζητήσεις του δήμου με το αρμόδιο υπουργείο. Όπως είπε, από πλευράς του δήμου τίθενται τρεις προϋποθέσεις: Να υπάρχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα ένταξης, να μειωθεί σημαντικά ο σημερινός αριθμός των φιλοξενουμένων και η χρονική διάρκεια να είναι δυο έτη, διότι προχωρά η «διπλή ανάπλαση».

Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Νάσος Ηλιόπουλος, ανέφερε ότι «δεν είναι καλή η κατάσταση στη δομή, πρωτίστως μ' ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου», προσθέτοντας ότι ο δήμος Αθηναίων οφείλει να διεκδικήσει ενταξιακές πολιτικές για τους φιλοξενουμένους και πιο ανθρώπινες συνθήκες στη δομή. Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο επικεφαλής της, Νίκος Σοφιανός , επισήμανε πως το καθεστώς της δομής του Ελαιώνα «λειτουργεί εδώ και 6 χρόνια ως προσωρινή δομή, με βάση αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που ανανεώνουν την προσωρινή χρήση της, εφαρμόζοντας σαν μορφή ένταξης προσφύγων τα κοντέινερ και την άθλια κατάσταση που συνεχίζει να υπάρχει με το στοίβαγμα σε σκηνές, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας».

Επίσης ζήτησε να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο «για το πώς προέκυψε αυτή η συμφωνία, τι σημαίνει αυτή η συμφωνία για τη λειτουργία της δομής του Ελαιώνα και αν θα συνεχίσει και την επόμενη δεκαετία η κατάσταση. να γίνεται η ένταξη και η παραμονή των αιτούντων άσυλο με όρους κοντέινερ και με όρους που υποτίθεται ήταν έκτακτοι όταν φτιάχτηκε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε Ειδήσεις