Στάση εργασίας - Ποιες ώρες δεν θα λειτουργεί το μετρό

Με ανακοίνωσή του, το ΕΚΑ δηλώνει πως στηρίζει έμπρακτα τους εργαζόμενους στο Μετρό και το σωματείο ΣΕΛΜΑ

Το ΣΕΛΜΑ ανακοίνωσε ότι η στάση εργασίας στο Μετρό (γραμμές 2 και 3) πραγματοποιείται κανονικά (από την έναρξη της λειτουργίας μέχρι τις 10:00), αφού έχει λάβει και την στήριξη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Με ανακοίνωσή του, το ΕΚΑ δηλώνει πως στηρίζει έμπρακτα τους εργαζόμενους στο Μετρό και το σωματείο ΣΕΛΜΑ, που αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματά τους.

«Οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στο μετρό αγωνίζονται για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας» επισημαίνεται.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους, δεν εφαρμόζονται οι διαδικασίες που προασπίζουν την υγεία των εργαζομένων και τα υγειονομικά πρωτόκολλα της ΣΤΑ. ΣΥ. έναντι στον covid. Ζητούν άμεση αγορά ανταλλακτικών για να μειωθούν τα προβλήματα στα δρομολόγια.

«Το ΕΚΑ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων για να προασπίζει με κάθε νόμιμο τρόπο τα δίκαια αιτήματά τους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΚΑ.

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε η ΣΤΑΣΥ, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η στάση εργασίας

Η ΣΤΑΣΥ σε ανακοίνωσή της απορρίπτει, μεταξύ άλλων, τους ισχυρισμούς του ΣΕΛΜΑ για την ΣΣΕ και κάνει λόγο για «συνδικαλιστικές πρακτικές, βγαλμένες από το παρελθόν, μεθοδεύουν και προφασίζονται λόγους, για να στηρίξουν μια απεργιακή κινητοποίηση που όχι μόνο δεν έχει κανένα έρεισμα στο Νόμο, αλλά για άλλη μια φορά θέτει σε αδικαιολόγητη δοκιμασία την καθημερινότητα και τις ψυχικές αντοχές των κατοίκων και των εργαζομένων της πόλης».

Αναλυτικά η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει:

«Το επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων Σ.Ε.Λ.Μ.Α., μόνον αυτό από εννιά (9) συνολικά συνδικαλιστικές οργανώσεις που υφίστανται στην Εταιρεία, θέλοντας να υπηρετήσει σκοπιμότητες που δεν έχουν σχέση με τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού της επιχείρησης, ούτε ασφαλώς με την ποιότητα του συγκοινωνιακού έργου, εξήγγειλε χθες τελείως αιφνιδιαστικά τετράωρη στάση εργασίας για αύριο (26.5.2021) από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 10.00 πμ. Στο πλαίσιο αυτό και κατασυκοφαντώντας κάθε πρόσωπο που αντιστρατεύεται την επιδίωξη ορισμένων συνδικαλιστών να κρατούν υπό ομηρία την επιχείρηση, προβάλλουν ως "αίτημα":

-Την ανάγκη σύναψης ΣΣΕ, ενώ πολύ καλά γνωρίζουν ότι η Εταιρεία είναι υποχρεωμένη να κινείται αυστηρά μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, αναφορικά με το όριο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

- Την τυχαία, λόγω αιφνίδιας βλάβης, ακινητοποίηση ενός συρμού στο Μεταξουργείο, που ωστόσο, αντιμετωπίστηκε άμεσα από τα αρμόδια συνεργεία της επιχείρησης.

-Τη μεταβολή του συστήματος οργάνωσης του χρόνου εργασίας, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων έχει αναγνωρίσει ότι το σύστημα αυτό όχι μόνο εξυπηρετεί ισομερώς και δίκαια τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά συμβάλλει τα μέγιστα, ώστε να χορηγούνται σύννομα οι ετήσιες άδειες του προσωπικού και είναι σύμφωνο με την ΣΣΕ που αυτοί επικαλούνται,

-Τη μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, παρόλο που γνωρίζουν ότι η εταιρεία σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΔΥ, καθώς και με όλες τις εμπλεκόμενες δομές και τα στελέχη της, σχεδίασε, οργάνωσε και υλοποιεί μέχρι σήμερα, όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας και των ελάχιστων κρουσμάτων που εμφανίστηκαν στους χώρους εργασίας, έχοντας εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και συνεχή λειτουργία καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας,

-Την έλλειψη ανταλλακτικών, παρά το γεγονός, που οι ίδιοι ασφαλώς γνωρίζουν, ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της επιχείρησης παρελήφθησαν ανταλλακτικά συνολικής αξίας 3,6 εκατ. ευρώ, κάνοντας ρεκόρ δεκαετίας, ενώ ο προϋπολογισμός του 2021 για την προμήθεια ανταλλακτικών υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας το ποσό των 8,7 εκατ. ευρώ. Ήδη το πρώτο 5μηνο του 2021 βρίσκονται σε εξέλιξη 21 διαγωνισμοί συνολικού προϋπολογισμού 9,6 εκατ. ευρώ».

Η διοίκηση της Εταιρείας, καταλήγει η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, απευθυνόμενη στο επιβατικό κοινό, αφενός ζητά την κατανόησή του, αφετέρου δηλώνει ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να μη διαταράξει την καθημερινότητά του, έχοντας ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθεί η ανωτέρω κινητοποίηση παράνομη και καταχρηστική

Περισσότερα σε Ειδήσεις