ΟΤΑ - Εκλογικός νόμος: Αλυσιδωτές αντιδράσεις από την μείωση των εδρών

Αλυσιδωτές αντιδράσεις φέρνει στην Αυτοδιοίκηση η μείωση των εδρών σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια

Της Μαρίας Θαλασσινού

Ήδη χθες το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο δηλώνει ξεκάθαρα την αντίδρασή του. Ενώ το θέμα μεταφέρθηκε και στην Βουλή, κατά την ακρόαση φορέων όπου τόσο η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όσο και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) εξέφρασαν την αντίδρασή τους προς αυτή τη νομοθετική ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά ενώ κατά πλειοψηφία δηλώνει ότι συμφωνεί με τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, αλλά όχι με την μείωση των εδρών και την αύξηση των παραβόλων.

«Είμαστε αντίθετοι στην μείωση των εδρών των Δημοτικών Συμβουλίων, γιατί έτσι περιορίζεται η συμμετοχή περισσοτέρων εκπροσώπων των δημοτών στη λειτουργία του Δήμου κάθε περιοχής και δυσχεραίνεται η ανανέωση των αιρετών οργάνων και φυσικά δεν συμφωνούμε με την αύξηση των παραβόλων συμμετοχής στα ψηφοδέλτια», αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα του Δήμου Πειραιά, το οποίο θα σταλεί τόσο στο υπουργείο Εσωτερικών, όσο και στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, αλλά και την ΚΕΔΕ.

Το αίτημα αυτό ενστερνίζεται και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου καθώς το ζήτημα είχε συζητηθεί εκτενώς το προηγούμενο διάστημα στις συνεδριάσεις του αυτοδιοικητικού οργάνου. Ως εκ τούτου, ο Δημ. Παπαστεργίου μετέφερε το αίτημα των αιρετών των ΟΤΑ Α βαθμού και στην Βουλή, κατά την ακρόαση φορέων.

Από την μείωση των δημοτικών συμβούλων έχουμε εντοπίσει «εννέα περιπτώσεις Δήμων, οι οποίοι θα υποστούν πολύ μεγάλη μείωση του αριθμού τους, από 20%και πάνω», σημείωσε ο Δημ. Παπαστεργίου. «Για το λόγο αυτό και για τους Δήμους αυτούς, θεωρούμε πως το πληθυσμιακό όριο των πενήντα χιλιάδων κατοίκων (50.000), το οποίο τίθεται από το νόμο για τους Δήμους που προέρχονται από τη συνένωση έξι και πλέον Δημοτικών Ενοτήτων, πρέπει να αυξηθεί στις εκατόν πενήντα χιλιάδες κατοίκους (150.000), προκειμένου να μην δούμε τέτοια φαινόμενα μείωσης έως και 22% στον αριθμό των Δημοτικών Συμβούλων», σημείωσε ο Δημ. Παπαστεργίου.

Ουσιαστικά, με την ρύθμιση Βορίδη αφ’ ενός μειώνονται οι έδρες, αφ’ ετέρου αλλάζουν οι κατηγορίες των δήμων με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια για δήμους από 50.000 κατοίκους και άνω, με συνέπεια να μειώνονται οι έδρες από τέσσερις (4) έως έξι (6) ανάλογα την κατηγορία Δήμου.

Επίσης, ο Δημ. Παπαστεργίου τόνισε ότι για τους δήμους άνω των 150.000 κατοίκων που εκεί μειώνονται κατά έξι (6) οι έδρες πρέπει να γίνει «μια μικρή αύξηση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων». «Μιλάμε για τέσσερις περιπτώσεις», πρόσθεσε ο Δημ. Παπαστεργίου. «Πρέπει να διορθωθεί αυτή η ‘ανορθογραφία’, γιατί αυτή η υπέρμετρη μείωση εδρών μας βρίσκει αντίθετους».

Την ίδια ώρα, ο Δημ. Παπαστεργίου μετέφερε και την αντίδραση της ΚΕΔΕ για τα παράβολα που θα κληθούν να πληρώσουν οι υποψήφιοι για τις δημοτικές εκλογές του 2023. Ο ίδιος έκανε λόγο για «υπέρμετρη αύξησή» του «χωρίς λόγο». Πρόκειται, επί της ουσίας για διπλασιασμό των παραβόλων «φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις Δήμων να υποβάλλονται παράβολα συνολικής αξίας 25.000 ευρώ, για να κατατεθεί πλήρης ο συνδυασμός», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Θεωρούμε πως πρέπει, να μείνουν τα παράβολα ως είχαν», τόνισε ο Δημ. Παπαστεργίου δηλαδή στα 10 ευρώ για τους εκπροσώπους των Τοπικών Συμβουλίων, στα 50 ευρώ για τους Δημοτικούς Συμβούλους και στα 100 ευρώ για τους υποψηφίους Δημάρχους.

Αντιδράσεις και από την ΕΝΠΕ

Την διαφωνία της με την μείωση των περιφερειακών συμβούλων εξέφρασε και η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας. Ο Α αντιπροέδρος της ΕΝΠΕ, Γιώργου Πατούλη διαπίστωσε ότι «μειώνεται ο αριθμός των μελών των περιφερειακών συμβουλίων κατά περίπτωση σε ποσοστό περίπου 25% με 30% ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε Περιφέρειας και με ειδική ρύθμιση στην περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής».

Στην κατεύθυνση της διόρθωσης του μέτρου, ο Γ. Πατούλης είπε: «Προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρύτερη εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών σε κάθε περιφερειακή ενότητα, να δοθεί η ευκαιρία συμμετοχής στα κοινά νέων πολιτών και να αναδεικνύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα της κάθε περιοχής, τα οποία και θα πρέπει, να επιλύονται».

Γιώργος Πατούλης

«Ζητούμε, να μην υπάρξουν ή σε κάθε περίπτωση να επανεξεταστούν οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις του νόμου μειώσεις των μελών των Περιφερειακών Συμβούλων», υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην υπέρμετρη αύξηση της τάξεως του +150% επί των εδρών κατά την κατάρτιση των συνδυασμών. Ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι πρέπει να παραμείνει το +30% επί των εδρών, όπως ίσχυε το νόμο του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη Ι» ακολούθως. Τέλος, ζήτησε μετάθεση της ημερομηνίας δήλωσης των συνδυασμών στα κατά τόπους Πρωτοδικεία 20 ημέρες πριν την διεξαγωγή των εκλογών. «Συνακόλουθα, θα πρέπει, να τροποποιηθεί και η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 53, η οποία προβλέπει τη 10η Σεπτεμβρίου του έτους ανακήρυξη των συνδυασμών και εμείς θεωρούμε, πως αυτή θα πρέπει να ορίζεται, η ανακήρυξη να πραγματοποιείται την 15η ημέρα πριν από την ψηφοφορία», είπε ο Γ. Πατούλης.

Περισσότερα σε Ειδήσεις