Απροστάτευτη η νησιωτικότητα με το νέο εκλογικό νόμο των ΟΤΑ;

Τον έντονο προβληματισμό των αιρετών της νησιωτικής Ελλάδας μεταφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του Τμήματος Νησιωτικής Πολιτικής κ.κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και Ανδρέας Μιχαηλίδης, καθώς με την μείωση των εδρών των περιφερειακών συμβουλίων συρρικνώνεται σημαντικά και η εκπροσώπηση από κάθε νησί.

Οι ίδιοι ζητούν την απόσυρση των συγκεκριμένων διατάξεων.

Της Μαρίας Θαλασσινού

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δεν φαίνεται να συζητά για την μείωση των εδρών, αλλά και επιμέρους αλλαγές στα πληθυσμιακά κριτήρια για την κατανομή των εδρών που θα αφορά τους Δήμους και όχι, κατά τα φαινόμενα τις Περιφέρειες.

Επ’ αφορμής της συζήτησης στην Βουλή του νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό σύστημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από σημαντική μείωση των εδρών και στα περιφερειακά συμβούλια, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι «μέσω της επιβολής ενός ακραίου πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος επιδιώκει να περιορίσει δραματικά την πολυφωνία στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Η επιδίωξη για μείωση των εδρών στα περιφερειακά συμβούλια σε συνδυασμό με το προτεινόμενο πλειοψηφικό σύστημα και την εισαγωγή εκλογικού πλαφόν 3%, θα οδηγήσει σε περιστολή του πολιτικού πλουραλισμού στα Περιφερειακά Συμβούλια», επισημαίνουν οι κ.κ. Σαντορινιός και Μιχαηλίδης. «Αυτό είναι γενικά και επί της αρχής προβληματικό, η δυσμενής επίδρασή του όμως θα είναι ιδιαίτερα έντονη στην περίπτωση των τριών νησιωτικών Περιφερειών της χώρας, Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων», επισημαίνουν.

Πάντως, κατά την κατ’ άρθρον συζήτηση ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης παρότι απέφυγε να τοποθετηθεί για το ζήτημα της μείωσης των εδρών σε περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, υπερθεμάτισε για την επιβολή πλαφόν εισόδου της τάξεως του 3%. Ο ίδιος υποστήριξε ότι αυτό επιβάλλεται για λόγους ευθυγράμμισης του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου με το Κοινοβούλιο και προκειμένου να υπάρχει «αυτό το ελάχιστο μέγεθος είναι εκείνο που διαφυλάσσει και την αξιοπιστία και τη συγκρότηση και τη σοβαρότητα, σε επίπεδο ξαναλέω πολιτικών συσχετισμών».

Περισσότερα σε Ειδήσεις