Δήμος Τρικκαίων: Σύστημα έξυπνης στάθμευσης προστατεύει τους πολίτες ΑΜΕΑ

Είναι χαρακτηριστική η έλλειψη παιδείας στη χώρα μας όσο αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες και αυτό αποτυπώνεται σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας. Η έλλειψη υποδομών που προσφέρουν ευκολία ζωής στα ΑΜΕΑ είναι ένα θέμα αλλά η αχρήστευση τέτοιων υποδομών, όταν υπάρχουν, από ανεύθυνους συμπολίτες μας είναι ακόμα πιο κρίσιμο ζήτημα. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει ο πάντα πρωτοπόρος Δήμος Τρικκαίων, με το σύστημα έξυπνης στάθμευσης. 

Το Σύστημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, λειτουργεί πολύ απλά: με έναν αισθητήρα που βρίσκεται μέσα στην άσφαλτο και με μια Κάρτα Ασύρματης Ταυτοποίησης Θέσης Στάθμευσης ΑμεA, που προμηθεύεται ο πολίτης από τον Δήμο Τρικκαίων.

Μόλις σταθμεύσει το όχημα στην οριοθετημένη θέση, ο αισθητήρας καταλαβαίνει την ύπαρξη του αυτοκινήτου και ενημερώνει την πλατφόρμα που ο Δήμος Τρικκαίων διαθέτει, καταγράφοντας την κατάληψη της θέσης από όχημα ΑμεΑ με πράσινο χρώμα. Εάν δεν διαθέτει την κάρτα ασύρματης ταυτοποίησης, φαίνεται μεν κατειλημμένη η θέση, αλλά με μπλε χρώμα, προκειμένου να γίνει επιτόπιος έλεγχος ύπαρξης της συμβατικής, χαρακτηριστικής μπλε κάρτας ΑμεΑ. Αν δεν υπάρχει, βεβαιώνεται η παράβαση.

Για να μην ταλαιπωρείται ο κάτοχος οχήματος ΑμεΑ να βρει θέση στάθμευσης, ο Δήμος Τρικκαίων προσφέρει στο κινητό (smartphone) χάρτη των υπαρχουσών θέσεων. Εκεί, ο καθένας βλέπει πόσες θέσεις υπάρχουν, ποιες είναι ελεύθερες και, επιπλέον, θα μπορεί να επιλέξει τη διαδρομή που θα ακολουθήσει, μέσω του GPS που διαθέτει το σύστημα του Δήμου Τρικκαίων. Το σύστημα βρίσκεται στη διεύθυνση https://cityportal.fleximodo.com/g/trikala/dashboard/overview ενώ σύντομα θα ενσωματωθεί και στην εφαρμογή (application) του Δήμου.

Περισσότερα σε Ειδήσεις