Δ. Βύρωνα: Ξεπερνούν τις 5.000 οι υπογραφές στήριξης για το Θέατρο Βράχων

Τις 5.000 ξεπερνούν οι υπογραφές για την στήριξη του Θεάτρου Βράχων και την κατοχύρωση του χώρου στους Δήμους Βύρωνα και Δάφνης – Υμηττού.

Της Μαρίας Θαλασσινού

Η στήριξη είναι πάνδημη από τους καλλιτέχνες και τους πολίτες, μετά το άκουσμα ότι ο χώρος κινδυνεύει να περάσει στα χέρια των φερόμενων ως ιδιοκτητών, οι οποίοι κέρδισαν την δίκη στο Εφετείο. Ωστόσο, οι Δήμοι Βύρωνα και Δάφνης – Υμηττού έχουν ασκήσει αίτηση αναίρεσης επί της εφετειακής απόφασης στον Άρειο Πάγο.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Βύρωνα, Άκης Κατωπόδης είναι σε συνεχείς συναντήσεις με φορείς, που θα στηρίξουν την διαδημοτική λειτουργία του Θεάτρου Βράχων. Πληροφορούμαστε δε ότι στις αρχές Ιουνίου, ο δήμαρχος Βύρωνα θα έχει συναντήσεις με βουλευτές όλων των κομμάτων του Νότιου Τομέα Αθηνών. Ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το αν το φεστιβάλ του Θεάτρου Βράχων και όπως πληροφορεί το kedenews.gr αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας. Πάντως, καλώς εχόντων εάν πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ του Θεάτρου Βράχων το μήνυμα θα είναι σαφές για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της έκτασης.

Το κείμενο του ψηφίσματος στήριξης ακολουθεί και μπορείτε να το αναζητήσετε στο

https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/dimos_vyrona_stirixte_to_aitima_toy_dimoy_vyrona_na_parameinei_sto_dimosio_i_periohi_ton_theatron_vrahon/

Με πρόσφατη απόφαση του εφετείου, μια μεγάλη έκταση πέριξ των Θεάτρων Βράχων -η οποία φιλοξενεί επίσης σχολεία, γήπεδα και άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες- παραχωρείται σε ιδιώτες που εμφανίζονται ως κληρονόμοι των παλαιών ιδιοκτητών. Μάλιστα, η δικαστική αυτή απόφαση στηρίζεται σε τίτλους κτήσης της Οθωμανικής περιόδου. Η διεκδίκηση αυτής της δημόσιας γης από ιδιώτες ξεκινά το 2003 και 2005 όταν έγιναν οι πρώτες αγωγές. Το 2016 η απόφαση πρώτου βαθμού δικαίωνε το ελληνικό δημόσιο και τους Δήμους Βύρωνα και Δάφνης – Υμηττού. Το 2017 ασκήθηκε έφεση από τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες και το εφετείο τώρα αποφάσισε ότι οι εκτάσεις αυτές δεν ήταν δασικές κι ότι ανήκουν στους διεκδικητές τους.

"Η δημοτική αρχή Βύρωνα δηλώνει αποφασισμένη να αξιοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα, αλλά χρειάζεται και τη στήριξη των πολιτών, προκειμένου να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς στην περιοχή των Θεάτρων Βράχων, που αποτελεί μια όαση πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής για ολόκληρη την Αττική και εδώ και δεκαετίες προσφέρει μοναδικές στιγμές σε όλους τους πολίτες της, που επισκέπτονται και παρακολουθούν τα καλλιτεχνικά δρώμενα του περίφημου Φεστιβάλ, Στην Σκιά των Βράχων" τονίζει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης.

Περισσότερα σε Ειδήσεις