Δ. Περιστερίου: Το Οικοδομικό Τετράγωνο 413 θα γίνει πλατεία

Μια ακόμα ιστορία χρόνιας ελληνικής γραφειοκρατίας λαμβάνει χώρα στο Περιστέρι. Εδώ και 25 σχεδόν χρόνια, στο Οικοδομικό Τετράγωνο 413 εκκρεμεί η μετατροπή του σε χώρο πλατείας και πρασίνου. 

Του Κώστα Παππά

Η ιστορία αυτή εξελίσσεται από το 1993, όταν η τότε Δημοτική αρχή δέσμευσε το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο, το οποίο περικλείεται από τις οδούς  Σπετσών, Υπερείδου, Μ. Αλεξάνδρου και Λυκούργου  και με την υπ’ αριθμ. ΦΕΚ 415/Δ 27-4-1993 απόφαση προχώρησε στη δέσμευση του τετραγώνου. Αρκετά χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 2008 η νέα Δημοτική αρχή με την υπ΄αριθμ.  ΦΕΚ 39/ΑΑΠ 1-2-2008 ενέκρινε την άρση και επανυποβολή της απαλλοτρίωσης του χώρου σε τμήμα του Οικοδομικού Τετραγώνου 413.

Περίοικοι της περιοχής που βλέπουν να περνούν τα χρόνια χωρίς ουσιαστικά να γνωρίζουν από τότε, 13 χρόνια μετά, ποιες είναι οι προθέσεις του Δήμου για την αξιοποίηση της περιοχής και φοβούμενοι την τσιμεντοποίηση του χώρου, απευθύνθηκαν στο kedenews εκφράζοντας την λογική  απορία τους για το τί μέλλει γενέσθαι. Πολλοί από αυτούς  έχοντας και συγκεκριμένες περιβαλλοντικές ευαισθησίες  θέλουν όπως μας λένε να δουν περισσότερο πράσινο στην περιοχή τους.

Το kedenews επικοινώνησε με τον Αντιδήμαρχο Οικιστικής Ανάπτυξης του Δήμου Περιστερίου κ. Παναγιώτη Λύκο , ώστε να πληροφορηθεί αν έχουν αλλάξει ή όχι οι προθέσεις της Δημοτικής αρχής για τον χώρο αυτό.

Ο κ. Λύκος  εξήγησε αρχικά οτι δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς την απόφαση του Δήμου ο χώρος αυτός να γίνει πλατεία και να παραμείνει δεσμευμένος: «Το οικοδομικό αυτό τετράγωνο είναι όλο δεσμευμένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια από το Δήμο Περιστερίου για να γίνει κοινόχρηστος χώρος, πλατεία. Τώρα τα οικονομικά των Δήμων δεν είναι και τόσο ανθηρά. Έχουμε προχωρήσει σε μια πράξη αναλογισμού για ένα κομμάτι περίπου το ένα τέταρτο του οικοπέδου και θα ξεκινήσουμε τώρα και τα υπόλοιπα".

Στη συνέχεια εξήγησε ότι  μια πρόσφατη υπουργική απόφαση περί αποζημιώσεων εντός έξι μηνών προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων , έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο στους Δήμους των οποίων τα οικονομικά δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση: «Πρόσφατα βέβαια προήλθε ένας καινούργιος νόμος επί Χατζηδάκη , ο οποίος λέει οτι σε έξι μήνες εάν κάνει αίτηση ο ιδιοκτήτης και δεν αποζημιωθεί θα εκπέσει το διάταγμα, εξέλιξη  για την οποία εμείς σαν Δήμοι διαφωνούμε και προσπαθούμε να δούμε τι θα γίνει με το Υπουργείο, γιατί είναι πολύ σύντομο το χρονικό διάστημα των έξι μηνών για αποζημιώσεις".

Οι χώροι του οικοδομικού τετραγώνου 413 είναι δεσμευμένοι για να γίνουν πλατεία

Οκ. Λύκος καθησυχάζοντας τους περίοικους της περιοχής είπε: « Οι χώροι αυτοί λοιπόν του οικοδομικού τετραγώνου είναι δεσμευμένοι κανονικά για να γίνει πλατεία . Είναι ένας πολύ καλός χώρος στο κέντρο της πόλης. Τον Δήμο τον ενδιαφέρει ο χώρος αυτός και προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο με όσα μέσα έχουμε να κρατήσουμε αυτούς τους χώρους για να παραμείνουν πράσινοι. Προχωράμε και σε διαδικασίες που είναι επίπονες των πράξεων αναλογισμού , γιατί υπάρχουν και δικαστήρια στη μέση. Τώρα με την καινούργια νομοθεσία που αναφέρεται σε αποζημιώσεις  εντός εξαμήνου θα δούμε τι θα κάνουμε.  Ο Δήμαρχος σήμερα έστειλε επιστολή στην ΚΕΔΕ και στους Υπουργούς για να δούνε το θέμα αυτό. Είναι ένα θέμα τεράστιο αυτό των αποζημιώσεων».

 

 

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις