Νέα στοιχεία στην επιφάνεια για την εξαφάνιση της Δημήτρη/ Δήμητρας Καλογιάννη

O Δημήτρης μεγάλωσε στη Σκάλα Συκαμιάς. Από τα 14 αισθάνονταν διαφορετικός και ομολόγησε στους γονείς του ότι είναι γυναίκα.  Μια παραδοχή η οποία οδήγησε τους γονείς του να τον στείλουν σε ψυχιατρικό ίδρυμα, όπως αναφέρει η περιγραφή του βίντεο της Καναδής Rory Aurora Richards.

Όταν τελικά επέστρεψε στο σπίτι του, οι γιατροί επέμειναν ότι πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή, πιθανότατα για το υπόλοιπο της ζωής της. Ο Δημήτρης δεν το ήθελε αυτό. Μισούσε τον τρόπο που τα έκαναν τα φάρμακα. Οι γονείς του, συνέχισαν όμως να του δίνουν τη φαρμακευτική αγωγή κρύβοντας τα φάρμακα στο φαγητό του.

Η οικογένεια την έκλεισε για πρώτη φορά σε ψυχιατρική κλινική όταν ήταν νέα, επειδή επιθυμούσε να κάνει επαναπροσδιορισμό του φύλου της. Φεύγοντας από την κλινική, επέστρεψε στο νησί, στην Λέσβο, όπου για χρόνια της έβαζαν στο φαγητό της βαριά αντιψυχωσικά φάρμακα, χωρίς η ίδια να έχει επίγνωση.

Καταθλιπτικά επεισόδια, απόπειρες αυτοκτονίας, τοξικό περιβάλλον και, φυσικά, μία φοβερά βίαιη αντιμετώπιση για την ταυτότητα του φύλου της. Εκείνες τις εποχές ψυχιατρικοπιούνταν τα πάντα γύρω από τη σεξουαλικότητα. Ο χρόνιος εγκλεισμός σε κλινικές και η χρόνια χρήση αντιψυχωσικών φαρμάκων -χωρίς, επαναλαμβάνεται, να έχει γνώση, όπως η ίδια δήλωσε παλιότερα- επέφεραν μία φθορά σε αυτόν τον άνθρωπο. Μπήκε ξανά σε ψυχιατρική κλινική, στο Δρομοκαϊτειο, αυτήν την φορά όχι εξαιτίας της ταυτότητας φύλου της, αλλά ακούσια, με απόφαση του περιβάλλοντός της, με ψυχιατρική αιτιολόγηση.

Με ευθύνες της ΓΑΔΑ καθυστέρησε η υπόθεση

Μιλώντας με τον διοικητή της υπηρεσίας Silver Alert, κ. Γεράσιμο Κουρουκλή, το κουβάρι άρχισε να ξεδιπλώνεται. “Η υπηρεσία ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και από τον αδερφό της και από το Δρομοκαϊτειο. Είχαμε κανονίσει να παραλάβουμε τα κατάλληλα έγγραφα, ώστε να δηλωθεί εξαφάνιση, αλλά η ΓΑΔΑ δεν επέτρεψε να προχωρήσει η διαδικασία, γιατί πρόκειται για δραπέτη από ψυχιατρικό ίδρυμα”. Επί ενάμιση μήνα, που έχει εξαφανιστεί η Δημήτρη, η υπηρεσία δεν είχε ενημέρωση από κανέναν, ούτε από το νοσοκομείο, ούτε από την αστυνομία, ούτε κι από την ΓΑΔΑ.

“Εχθές, Τετάρτη, ενημερωθήκαμε από την κοινωνική υπηρεσία, μας παραδόθηκε ένα συστημένο με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να βγει πλέον σήμα εξαφάνισης. Εμείς λογοδοτούμε στην εισαγγελία. Είχαμε ήδη πιέσεις από το νοσοκομείο ότι κωλυσιεργούμε κι εφόσον πλέον λάβαμε τα δικαιολογητικά, θα προχωρούσαμε. Τότε, δεχτήκαμε ένα τηλεφώνημα από την ΓΑΔΑ, όπου μας “κατσάδιασαν”, αλλά εμείς λογοδοτούμε στον Εισαγγελέα. Είχε προηγηθεί περιστατικό με δραπέτη με ψυχιατρική εντολή κι επειδή επρόκειτο ξανά για δραπέτη, και όχι για “τυπική εξαφάνιση” η ΓΑΔΑ καθυστερούσε τη διαδικασία”

Η επίθεση που δέχτηκε η υπηρεσία κι οι επόμενες κινήσεις

“Από εχθές έχουμε ακούσει…”,λέει ο κ. Κουρουκλής. Ο λόγος, ότι δεν αναγράφηκε η Δημήτρη ως Δήμητρα ή έστω με την θηλυκή αντωνυμία, αλλά ως “Δημήτρης Καλογιάννης”.

Το ζήτημα ήταν τεχνικό. “Ο άνθρωπος είναι καταγεγραμμένη και στην ταυτότητα και στο δημοτολόγιο ως “Δημήτρης Καλογιάννης”. Στο νοσοκομείο είναι καταγεγραμμένη με αυτά τα στοιχεία. Μας είπαν ότι με δική μας βούληση θα έπρεπε να την αναγράψουμε ως “Δήμητρα”. Και πες ότι το κάναμε, θα ερχόταν η Εισαγγελία και θα μας έλεγε να κατεβάσουμε το σήμα εξαφάνισης, γιατί είναι λάθος τα στοιχεία. Το θέμα δεν είναι να βρεθεί αυτός ο άνθρωπος;” λέει ο κ. Κουρουκλής και συμπληρώνει “εμείς δεν έχουμε δική μας βούληση σαν αυτήν του έχουν οι νυχτερινές τηλεπερσόνες”.

Η Δημήτρη, γιατί “το ρόδο είναι πάντα ρόδο”, ζούσε στο χωριό της στην Λέσβο δεκαετίες ολόκληρες, τέσσερις πια. Αυτές τις τέσσερις δεκαετίες αυτοπροσδιοριζόταν, υπήρχε, συνυπήρχε. Για τους ανθρώπους εκτός του νησιού ήταν μία τρανς γυναίκα που η συγκλονιστική της ιστορία έγινε ντοκιμαντέρ. Αλλά εκείνη συνέχιζε να υπάρχει εκτός των ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν για την ιστορία της ζωής της…

“Ζητάμε βοήθεια”, λέει ο κ. Κουρουκλής. “Όπου μπορούμε να την βρούμε, ζητάμε βοήθεια. Υπάρχουν μεν εθελοντές, η αστυνομία είναι πάντοτε ενήμερη, αλλά ζητάμε βοήθεια από πολίτες”.

Η υπηρεσία θα προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο, αναζητώντας ευθύνες για την κατάσταση της Δημήτρη. “Το ζητούμενο είναι πώς θα μπορέσει να επανενταχθεί και να λάβει σωστά την βοήθεια που χρειάζεται αυτός ο άνθρωπος. Αυτό που δεν έχω αντιληφθεί είναι πώς και γιατί ένας άνθρωπος, εφόσον έχει τη βούληση να είναι αυτό που επιθυμεί, να καταλήγει στο ψυχιατρείο.

Ετοιμάζουμε μηνυτήρια αναφορα στον ‘Αρειο Πάγο που θα συμπεριλαμβάνει όσους από το περιβάλλον αυτού του ανθρώπου ευθύνονται για αυτήν την κακοποίηση, για τη χρόνια επιβολή ψυχιατρικών χαπιών, για το πώς οδηγήθηκε αυτός ο άνθρωπος σε αυτήν την κατάσταση. Την έχω πάρει πατριωτικά αυτήν την υπόθεση” καταλήγει ο κ. Κουρουκλής.

Η Δημήτρη λέγεται πως εθεάθη στα Εξάρχεια

Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι η Δημήτρη εθεάθη στα Εξάρχεια, στις οδού Ασκληπιού, Ιπποκράτους και πέριξ, ρακένδυτη, βρώμικη και να ψάχνει σε κάδους απορριμμάτων.Ο τηλεφωνικός αριθμός της υπηρεσίας Silver Alert είναι (χωρίς χρέωση) ο 116123. To μεσημέρι μάρτυρας κατέθεσε ότι την εντόπισε στην Εύβοια, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου. Η περιγραφή που δόθηκε επιβεβαιώνεται από την οικογένεια ότι ταιριάζει.

Περισσότερα σε Ειδήσεις