Υψηλά πρόστιμα για το παρεμπόριο, οι αριθμοί και οι περιοχές

Πρόστιμα για το παρεμπόριο
EUROKINISSI

Το παρεμπόριο αποτελούσε ανέκαθεν μεγάλη πληγή για τους νομίμως εργαζόμενους του κλάδου αλλά και για το ίδιο το κράτος, που διαχρονικά έβλεπε τεράστιες απώλειες εσόδων, εξ' αιτίας αυτού. 

Ισχυρή απόδειξη του μεγέθους του προβλήματος αποτελούν τα δεδομένα που αναφέρει η Διυπηρεσιακή Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), κατόπιν ελέγχων που έκανε σε όλη την επικράτεια, στα πλαίσια της προσπάθειας της πάταξης του παρεμπορίου. Τα δεδομένα έχουν ως εξής: 

1. Κατά το χρονικό διάστημα από 24 Μαΐου 2021 έως και 6 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 719 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 149 παραβάσεις που αφορούσαν το παράνομο εμπόριο.

2. Οι επιχειρήσεις της ΔΙΜΕΑ για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου έλαβαν χώρα σε Αττική, Πελοπόννησο, Κεντρική Μακεδονία και Κρήτη.

3. Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 122.650 ευρώ, για παραβάσεις των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ), του υπαίθριου εμπορίου (ν.4497/2017), του άρθρου 18 του ν. 4712/2020 που αφορά σε διοικητικές κυρώσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης εμπορίας και διακίνησης απομιμητικών / παραποιημένων προϊόντων και του ν.4446/16 που αφορά τη χρήση τερματικού αποδοχής καρτών και μέσων πληρωμής με κάρτα (POS).

4. Κατασχέθηκαν 6.281 τεμάχια προϊόντων απομίμησης. 

Περισσότερα σε Ειδήσεις