Τσαβούσογλου: Ο Δένδιας κάνει διαρκώς δηλώσεις κατά της Τουρκίας

Tsavousogloy, Dendias
tovima.gr

Μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι το σημαντικό δεν είναι ποιος σχημάτισε Κυβέρνηση στο Ισραήλ, αλλά πως η Κυβέρνηση του Ισραήλ θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Τουρκίας και της διεθνούς κοινότητας. “Για να προχωρήσουν κανονικά οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ πρέπει το Ισραήλ να εγκαταλείψει τις επιθετικές του πολιτικές”, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: “Ελπίζω η νέα Κυβέρνηση, εάν σχηματιστεί νέα Κυβέρνηση, να μην καταφύγει στις διεθνείς παρανομίες και απάνθρωπες τακτικές που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο Νετανιάχου, και να προτιμήσει την μόνιμη ειρήνη. Τότε κι εμείς θα βοηθήσουμε”.

Σχετικά με τις συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας – Αιγύπτου είπε ότι η πρόοδος που υπάρχει μέχρι στιγμής “είναι καλή”. Όπως είπε, οι συνομιλίες προχωρούν σταδιακά και έχουν φτάσει στο επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, αλλά η ημερομηνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του δεν έχει οριστεί ακόμη. Ανακοίνωσε ακόμη ότι ο αμοιβαίος διορισμός πρεσβευτών θα πραγματοποιηθεί την επόμενη περίοδο και θα εργαστούν για την βελτίωση των σχέσεων καλύτερα από πριν.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζοντας ότι έχει ετοιμαστεί ένα σχέδιο δράσης 25 σημείων για τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ πρόσθεσε ότι καλύπτουν θέματα όπως η γραμμή τρένων υψηλής ταχύτητας Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης, μια δεύτερη γέφυρα στη συνοριακή γραμμή Υψάλων, κοινές μελέτες στον τομέα της ενέργειας και μια κοινή ομάδα εργασίας στον τομέα της ναυτιλίας. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η θετική ατζέντα θα πρέπει να συνεχιστεί παρά τις προκλήσεις.

Tsavousogloy, Ellada
dikaiologitika.gr

“Η συνέντευξη Τύπου μας στην Αθήνα πήγε καλά, αλλά ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνεχώς κάνει δηλώσεις κατά της Τουρκίας. Αφού επέστρεψα εγώ έκανα δήλωση με την οποία κατηγόρησα ή επέκρινα την Ελλάδα; Εμείς δεν κάνουμε ρητορική για να συνεχιστεί η θετική ατζέντα. Νομίζω ότι δεν πρέπει να παραδιδόμαστε στην εσωτερική πολιτική για τέτοια πράγματα”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι τα βήματα που γίνονται με την ανησυχία της εσωτερικής πολιτικής δεν ωφελούν, προσθέτοντας ότι τις απαραίτητες δηλώσεις τις έκανε όχι στη συνέντευξη Τύπου αλλά στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις.  Όπως είπε, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και οι άνθρωποι ήταν ικανοποιημένοι με την θετική εικόνα που προέκυψε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι “η πίεση της κοινής γνώμης που υπάρχει στους Έλληνες πολιτικούς δεν υπάρχει στους Τούρκους πολιτικούς”.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η τουρκική κοινή γνώμη ζητά από τους Τούρκος πολιτικούς να προστατεύσουν τα δικαιώματά της χώρας του απέναντι στις μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά θέλει να δημιουργήσει και καλές σχέσεις με την Ελλάδα.

Περισσότερα σε Ειδήσεις