Ροδόπη: Κτηνοτρόφος με εγκεφαλίτιδα από τσίμπημα τσιμπουριού

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Ένας 56χρονος κτηνοτρόφος αντιμετώπισε σπάνιο περιστατικό εγκεφαλίτιδας όταν τον τσίμπησε τσιμπούρι και αναγκάστηκε να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Ο κτηνοτρόφος νοσηλεύτηκε με ήπια συμπτώματα κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας (κρότωνες είναι η επιστημονική ονομασία των τσιμπουριών) στο νοσοκομείο Κομοτηνής, ενώ, σύμφωνα με το Evros-news.gr, ο 56χρονος πήρε ήδη εξιτήριο και είναι καλά στην υγεία του.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε ήδη ο ΕΟΔΥ έτσι ώστε να γίνει έρευνα και ιχνηλάτηση όχι μόνο στα ζώα (συνήθως μεταδίδεται ευκολότερα από κατσίκια), αλλά και στο περιβάλλον του ατόμου που νόσησε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το στέλεχος της κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας έχει παρουσιαστεί μόνο άλλες 6 φορές στην Ελλάδα.

Τι είναι η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα

Η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα είναι ιογενής νόσος, που μεταδίδεται με τα δήγματα από κρότωνες (τσιμπούρια), αλλά μπορεί να μεταδοθεί και μέσω κατανάλωσης μη παστεριωμένου γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων από γάλα αγελάδων και αιγοπροβάτων.

Τα συμπτώματα υποχωρούν έπειτα από μια εβδομάδα περίπου, αλλά σε μερικές περιπτώσεις, η νόσος επανέρχεται ύστερα από λίγες ημέρες έκδηλης ανάρρωσης. Αυτή η δεύτερη φάση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και εκδηλώνεται με πυρετό συνοδευόμενο από νευρολογικά συμπτώματα, όπως οι σπασμοί, η παράλυση και το κώμα που οφείλονται στην εγκεφαλική λοίμωξη.

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις