Χαρδαλιάς: "Καμπανάκι" για την Κω- Τα επόμενα βήματα χαλάρωσης

Chardalias
tanea.gr

Στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) του επιδημιολογικού συναγερμού ανεβαίνει η Κως, αφού παρατηρήθηκε μικρή αύξηση του ιικού φορτίου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο νησί, για να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση. Την ίδια ώρα, σε όλη την ώρα καταγράφονται σημάδια υπαναχώρησης του ιού.

metra, koronoios
sportime.gr

Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω άρση των μέτρων περιορισμού, υπενθύμισε:

  • Από 12 Ιουνίου επεκτείνεται κατά μια ώρα η απαγόρευση κυκλοφορίας. Θα ξεκινάει 1:30 τα ξημερώματα και θα τελειώνει στις 5:00 το πρωί.
  • Από τις 12 Ιουνίου επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης και μόνο για καθήμενους πελάτες. Σε περίπτωση παράβασης του μέτρου το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες σε ενδεχόμενη δεύτερη παράβαση.
  • Από τις 12 Ιουνίου ανοίγουν επιχειρήσεις εστίασης σε αεριζόμενες στοές, που έχουν δυο εισόδους για να αποφεύγεται συνωστισμός πελατών κατά την προσέλευση και την αποχώρηση.
  • Από τις 12 Ιουνίου στις 06:00 το πρωί, αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας για συναυλίες, θέατρα και ακροάματα σε ανοικτούς χώρους στο 75% αν ο χώρος είναι χωρητικότητας ως 1.000. Αν ο χώρος είναι ως 5.000 θέσεων, αυξάνεται στο 70%, αν είναι ως 15.000 θέσεων στο 65% και αν ξεπερνά τις 15.000 θέσεις ορίζεται ανώτατο όριο οι 10.000 θεατές με υποχρεωτικά μάσκα για όλους σε κάθε περίπτωση.
  • Από τις 12 Ιουνίου στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα ως 100τ.μ.
  • Από τις 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων καθώς και των κέντρων δια βίου μάθησης των ΑΕΙ. Διενέργεια rapid-test ή self-test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Από τις 15 Ιουνίου επανεκκινούν ερασιτεχνικές σχολές χορού Από τις 15 Ιουνίου στις λαϊκές αγορές η απόσταση μεταξύ των πάγκων θα είναι ένα μέτρο.
  • Από την 1 Ιουλίου σταματά οριστικά η απαγόρευση κυκλοφορίας, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
  • Από την 1 Ιουλίου αυξάνονται σε 300 τα επιτρεπόμενα άτομα για δεξιώσεις (γάμους, κέτερινγκ κλπ.). Θα επιτραπούν εμποροπανηγύρεις σε Περιφερειακές Ενότητες όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%.

Νωρίτερα σήμερα, όπως επιβεβαίωσε στο CNN Greece ο επικεφαλής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, Δημήτρης Θάνος, έκανε την εμφάνισή της και στην Ελλάδα η βραζιλιάνικη μετάλλαξη του κορονοϊού καθώς εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα. Όπως δήλωσε ο ίδιος, πρόκειται για ένα πολύ μολυσματικό στέλεχος και ήδη ιχνηλατούνται οι επαφές του ατόμου που νοσεί από αυτό. Ο εν λόγω ασθενής φέρεται να ήρθε σε επαφή με άλλο άτομο, που είχε φτάσει στη χώρα μας από το εξωτερικό.

Περισσότερα σε Ειδήσεις