ΑΡΣΙΣ: 137 ανήλικοι θύματα εκμετάλλευσης στη Θεσσαλονίκη

ANILIKOI THESSALONIKOI ERGASIA

Οι συνθήκες ακραίας φτώχειας αποτελούν τη «δεξαμενή» που τροφοδοτεί αδιάκοπα την παιδική εργασία τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και  στις αναπτυγμένες χώρες- παρά τις διακηρύξεις και τις διεθνείς συμβάσεις που θα έρθουν στην επικαιρότητα με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας

Την τελευταία διετία η Κινητή Μονάδα Κοινωνικής Παρέμβασης  της ΑΡΣΙΣ εντόπισε συνολικά 137 ανηλίκους να εργάζονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. 

Παιδιά 9 και 10 ετών  στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Το Kedenews επικοινώνησε με τον κ. Σελατίν Μουσταφά Ογλού μέλος της ομάδας streetwork του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ, ώστε να δώσει το λόγο στους ανθρώπους που μοχθούν για την καταπολέμηση του φαινομένου της παιδικής εργασίας κια εκμετάλλευσης. Ο κ. Μουσταφά Ογλού τόνισε αρχικά  : «Την τελευταία διετία έχουμε βρει 137 ανηλίκους να εργάζονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης , είτε μέσο επαιτείας ή να πουλάνε κάποια μικροαντικείμενα ή να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο. Μιλάμε για παιδιά που η ηλικία τους  ξεκινάει από τα 9-10 ετών και πάνω. Παιδιά που δουλεύουν  πάρα πολλές ώρες και δεν πηγαίνουν στο σχολείο».

paidiki ergasia 2
tovima

Αναφερόμενος στην προσφορά της ομάδας streetwork τόνισε τα εξής: »Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να εντοπίσουμε αυτές τις περιπτώσεις, με την κινητή μονάδα,  σε δρόμους της Θεσσαλονίκης. Μόλις εντοπίσουμε ένα παιδί προσπαθούμε να το προσεγγίσουμε και να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί του, με τελικό σκοπό να βοηθηθεί και το παιδί και το οικογενειακό πλαίσιο, ανάλογα με τις ανάγκες. Αυτό που κάνουμε είναι να διασυνδέσουμε με υπηρεσίες αυτά τα παιδιά , είτε να πάνε στο  σχολείο ή να παρακολουθήσουν μαθήματα στην ΑΡΣΙΣ και ανάλογα με τη φύση του προβλήματος να έρθουμε σε επαφή και με υπηρεσίες πρόνοιας».

paidiki ergasia
diakiologitika

Τα εκμεταλλεύονται γονείς και τρίτα πρόσωπα

Ο κ. Μουσταφά Ογλού επισήμανε ακόμα οτι: «Μιλάμε και για παιδιά Ρομά και άλλα παιδιά από τις βαλκανικές χώρες. Το ζήτημα είναι η ακραία φτώχεια που βιώνουν και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Το κακό της υπόθεσης είναι ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες υπάρχουν και εκμεταλλευτές. Εκμεταλλευτές είναι και οι γονείς και κάποια τρίτα πρόσωπα. Το βασικό που πρέπει να κάνουν οι πολίτες είναι να μην δίνουν χρήματα σε αυτά τα παιδιά και να τους δίνουν κάτι να φάνε ή να καλέσουν κάποιο φορέα ή εμάς στο 1107 στη γραμμή προστασίας παιδιού».  

Περισσότερα σε Ειδήσεις