Μητσοτάκης- Ερντογάν: "Να αφήσουμε πίσω την ένταση του 2020"

Mitsotakis, Erdogan, NATO
cnn.gr

Μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλες, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020

Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και το μήνυμα αυτής της κατ’ ιδίαν συνομιλίας που είχαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν είναι πως έσπασε ο πάγος μεταξύ των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020 παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το βασικό μήνυμα της συνάντηση ήταν ότι υπήρξε αμοιβαία κατανόηση, πως δεν μπορεί να επαναληφθεί η ένταση που υπήρξε το 2020 και ότι πρέπει οι προκλήσεις να μην γίνονται δύσκολα διαχειρίσιμες.

Mitsotakis, ERdogan
ethnos.gr

Μέτρα θετικής ατζέντας

Προσθέτουν ακόμη, ότι εκφράστηκε επίσης η επιθυμία οι δύο πλευρές να προχωρήσουν με τα μέτρα θετικής ατζέντας που έχουν συμφωνηθεί και αυτό παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε σειρά ζητημάτων με σημαντικότερο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική πλευρά, σημείωσε ότι οι διαφορές πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα από τους υπάρχοντες διαύλους όπως είναι οι διερευνητικές επαφές, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και οι πολιτικές διαβουλεύσεις.

Προσφυγικό: Κίνηση καλής θέλησης από την τουρκική πλευρά η αποδοχή 1.450 ατόμων

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε και το μεταναστευτικό-προσφυγικό όπου η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι μπορούν να συνεργαστούν οι δύο χώρες αρκεί να αποφεύγονται προκλήσεις τύπου Μαρτίου 2020.

Σε αυτό το πλαίσιο μία κίνηση καλής θέλησης στο προσφυγικό από τουρκικής πλευράς θα ήταν η αποδοχή της επιστροφής των 1.450 ατόμων των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Περισσότερα σε Ειδήσεις