Απεργία - Λιμάνια: Στοχοποίηση του αγώνα τους βλέπουν οι ναυτεργάτες

limani apergia
protothema

Κανονικά πραγματοποιείται η απεργία που κήρυξαν τα 13 σωματεία της ΠΝΟ σε όλα τα λιμάνια της χώρας, παρά το γεγονός ότι η απεργία κρίθηκε παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά.

Από νωρίς το πρωί βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά επιβάτες που διαμαρτύρονταν ότι δεν είχαν ενημερωθεί για την απεργία από τις εταιρείες, ωστόσο απετράπη η μαζική προσέλευσή τους στο λιμάνι, καθώς οι περισσότερες εταιρείες είχαν ενημερώσει από προχθές για τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών.

Το kedenews επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (Π.Ε.Ν.Ε.Ν.) Αντώνη Νταλακογιώργο, ο οποίος μας μίλησε για την εξέλιξη της απεργίας αλλά και την καθολική, όπως επισήμανε, συμμετοχή και επιτυχία της.

ploia demena
in

 Είχαν ενημερώσει οι εταιρείες

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Ν.Ε.Ν. τόνισε αρχικά την απόλυτη και καθολική συμμετοχή και επιτυχία των κινητοποιήσεων και στη συνέχεια ανέφερε ότι η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών είχαν ενημερώσει από προχθές τους επιβάτες για την απεργία: «Γενικά η εικόνα που έχουμε από όλη την Ελλάδα δείχνει ότι οι εταιρείες στη συντριπτική τους πλειονότητα είχαν ενημερώσει το επιβατικό κοινό ότι θα γίνει απεργία, με αποτέλεσμα να αποτραπεί η μαζική κάθοδός τους στο λιμάνι. Αυτό το έκαναν από προχθές, γιατί από χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα των εταιρειών για την κράτηση των εισιτηρίων είχε σταματήσει να λειτουργεί και τα πρακτορεία ενημέρωναν περί της απεργίας. Δεν έχουμε ιδιαίτερα σοβαρά φαινόμενα καθόδου επιβατών στα λιμάνια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν και διαπληκτισμοί και αψιμαχίες και συγκρούσεις, που είναι η λογική της κυβέρνησης και των εφοπλιστών για να στρέψει τη μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη».

 

Ο κ. Νταλακογιώργος επισήμανε ακόμη ότι είναι η τρίτη συνεχόμενη απεργία των ναυτεργατών που κηρύσσεται παράνομη. «Ένα άλλο στοιχείο που επισημαίνω είναι ότι παρά τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες και την επίθεση που γίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης και των εφοπλιστών να στοχοποιηθεί η απεργία και να ποινικοποιηθεί ο αγώνας μας, οι ναυτεργάτες είχαν σήμερα μια παλικαρίσια και γενναία στάση. Βρέθηκαν μαζί με τα απεργιακά κλιμάκια και την περιφρούρηση στην ίδια όχθη, υπεράσπισαν την απεργία τους και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία της και στο να περάσει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση καταδίκης αυτού του αντεργατικού νομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και έχει απέναντί του τη συντριπτική πλειονότητα του κόσμου της εργασίας» είπε χαρακτηριστικά.

antonis ntalakogeorgos
Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογεώργος

 

Συντριβή και πανωλεθρία για τα εργατικά δικαιώματα το νομοσχέδιο

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Νταλακογιώργος ανέφερε: «Αυτές οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι μια συντριβή, μια πανωλεθρία που επιχειρεί η κυβέρνηση σε όλα τα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Στο δίλημμα που τίθεται, να πειθαρχήσουμε σε μία δικαστική ή δύο δικαστικές αποφάσεις και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μπροστά σε αυτό το έκτρωμα που ήρθε στη Βουλή για ψήφιση, επιλέγουμε τον δρόμο της υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων.

 

Θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Ν.Ε.Ν. μίλησε ακόμη και για τις μελλοντικές κινητοποιήσεις που εξετάζονται: «Θα γίνει ΔΣ την Παρασκευή στην Ένωσή μας, θα συζητήσουμε την κατάσταση που διαμορφώθηκε και με αυτή την απεργία και θα συζητήσουμε ένα νέο σχέδιο δράσεων και κινητοποιήσεων με πολύμορφους αγώνες».

Περισσότερα σε Ειδήσεις